В понеделник японският автомобилен производител Toyota обяви, че се налага да спре временно една трета от своето производство или 14 от фабриките на компанията в Япония, предава Reuters. Мощностите ще бъдат затворени днес, като Toyota не знаят кога ще бъде възстановена тяхната работа. Предполага се, че става дума за кибератака, като затварянето ще доведе до свиване на производството до около 13 000 коли.

За инцидента е съобщил говорител на компанията броени часове, след като Япония е заявила подкрепа за Украйна, даряването на сумата от $100 милиона и това, че блокира Русия от достъп до международната разплащателна система SWIFT. Първоначалният вектор на атаката е бил контрактор на японската компания с името Kojima Industries – доставчик на пластмасови части и електронни компоненти за Toyota.

Самите Toyota не пишат за атака, а за „системен срив при доставчик“, привежда Reuters.

ThreatPost припомня, че ако се потвърди информацията за атака, то това ще е втория подобен инцидент в последните две години за Toyota. През 2020, австралийското звено на японската компания беше подложено на сериозна кибератака, която доведе до спиране на производството и пращане на работниците във фабриката вкъщи. През миналата година, мениджърът на IT инфраструктурата на австралийския клон на компанията описа процесът по възстановяване на системите, като „болезнен“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари