fbpx
8.6 C
София

Китай възнамерява да изпревари НАСА в изпращането на хора на Марс

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Китайското национално космическо управление (CNSA) планира да надделее над НАСА в космическата надпревара и да осъществи изпращането на хора на Марс още към 2033 година.

През 2017 година Доналд Тръмп нареди на НАСА да осъществи кацането на хора на Марс към 2033 година. Тази дата бе официално вписана в специално създадения закон за финансиране на националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ.

В своята книга „Мисията до Марс: новата ера на марсианските роувъри и космически кораби“ геологът Лари Крамплър твърди, че в реалността тази цел едва ли може да бъде постигната. Той цитира доклад от 2019 година на Института за анализ на отбраната, в който се казва, че към тази дата е невъзможно осъществяването на пилотирана орбитална мисия до Марс независимо какъв ще бъде бюджетът и какви нови технологии ще бъдат създадени. В същия доклад се казва, че 2035 година е много по-вероятна за този исторически полет до Марс, но само ако бюджетът на американската космическа агенция бъде значително увеличен, но дори и при този вариант има голяма вероятност за възникването на усложнения и забавяния.

Доктор Крамплър, който е работил в НАСА по няколко мисии за научно изследване на планетите пише:

„Нещо повече, един подобен полет до Червената планета със сигурност ще окаже влияние на вече планираните лунни мисии и ще бъде много по-опасен от тях“.

Според документациите на института за анализ на отбраната, по-голяма е вероятността за осъществяване на подобна мисия чак към 2037 година, а 2039 година е още по-реалистична поради възможни проблеми с бюджета.

Но ето че сега изданието Express News съобщи, че докато НАСА вече започна да се сблъсква с проблеми по финансирането на своите многобройни мисии, Китай е готов да даде на практика произволно големи парични средства само и само да изпревари САЩ в усвояването на Марс. Express News допълва, че CNSA вече е съставило подробен план и е решило на всяка цена да изпрати хора на Марс до 2033 година. Това трябва да бъде осъществено в рамката на мисията Space Race 2.0.

Нещо повече, мисията Space Race 2.0 е само началото на китайското мащабно усвояване на Марс. За 2035, 2037, 2041 и 2043 години са планирани нови китайски мисии за полет до Червената планета.

Да си припомним, че през 2021-ва година Китай много бързо направи изключително важна стъпка по усвояването на Марс. На 15 май на повърхността на Червената планета в рамките на мисията Тянвън-1 на повърхността на Марс успешно кацна първият китайски марсиански роувър Чжужун


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини