Китай създава специален фонд за защита на своите компании от американските санкции

4
842

Правителството на Китай заяви, че създава специален фонд, който ще се използва за поддръжка на икономиката и за разработването на нови технологии в отговор на санкционния натиск от страна на САЩ. Капиталът на новия фонд е в размер на $731 милиарда и ще се използва и за поддръжка на компаниите, пострадали от санкциите на САЩ. Част от фонда ще финансира новите стартъпи, разработващи 5G технологии, полупроводникови прибори и нови системи с алгоритми с елементи на изкуствен интелект.

Фондът ще влезе в действие към края на тази година, като целта на Китай е да бъдат създадени нови технологични гиганти, които нямат нужда от каквито и да било американски технологии, лицензи и разработки.

‘Китай и САЩ са участници в едно голямо съперничество между две велики държави, което ще приключи единствено с нокаут за едната страна. Това съвсем не е просто една търговска война или санкции Това е въпрос на живот и смърт’ – заяви председателят на новия фонд, бившият генерален директор на Huawei и основател на SMIC Чжанг Цзюн.

В същото време топ-мениджърът счита, че тази криза е една нова възможност, която ще доведе до разделяне на направленията на технологичното развитие на Китай и САЩ. По този начин се създава ситуация за формирането на самодостатъчни китайски компании, които няма да зависят нито от американските лицензи, нито от американските хардуер и оборудване. Работата на този фонд, капиталът на който ще бъде непрекъснато увеличаван, трябва да доведе до това, следващите китайски технологични лидери да могат да минат без компонентите на водещи компании като Qualcomm, Intel и т.н.

‘Ние се надяваме да открием и създадем следващия Huawei, следващата DJI или следващия BYD’ – допълни Цзюн.

Към днешен ден САЩ наложи твърди санкции срещу ключови компании на Китай, включително Hikvision, DJI и Huawei. Най-много пострада Huawei, понеже бяха отрязани неговите партньорски отношения с Google и Qualcomm, с което той загуби онлайн услугите на Google, обновяванията за мобилната операционна система Android, процесорите Snapdragon, а сега под натиска на Северна Америка започна да губи своите партньори от Тайван, Южна Корея и други – TSMC, Samsung, Realtek, Novatek, RichWave и още много други.

Освен това, преди няколко дни администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че подготвя нов пакет от санкции и обновяване на черния списък, в който може да бъде включена и Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), базирана в Шанхай. Ако и тази компания попадне под санкциите на САЩ, Китай ще се лиши от своя най-голям производител на полупроводникови елементи, понеже SMIC произвежда процесори, използвайки лицензиран американски софтуер.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари