Китайски изследователи твърдят, че успешно са изпробвали хиперзвуков детонационен двигател, който може да изтласка самолет до Мах 9. Това е девет пъти по-висока скорост от тази на звука. Нещо повече – двигателят използва авиационен керосин като гориво, което не е свързано нито с разходи, нито с риск от експлозия, както при водородните решения.  

В изследването, публикувано в рецензиран документ, се посочва, че за първи път публично се тества детонационен двигател на базата на керосин. 

Детонационният двигател използва верига от ударни вълни, за да задвижи самолета напред.

Впръсква гориво в пръстеновиден канал, преди да го възпламени и да образува контролирана експлозия. Ударната вълна след това запалва следващия кръг гориво, впръскано в канала, създавайки каскада от детонации, които се самоподдържат, докато продуктите на горене се изхвърлят от задната част на самолета.  

Тези двигатели освобождават повече енергия от хиперзвуковите алтернативи и са значително по-ефективни при високи скорости. За превоз на товари или значителни пътувания това би могло да означава изумително намаляване на разходите.  

При тестовете е използван хиперзвуковият шоков тунел JF-12

Най-големият шоков тунел в света, който възпроизвежда условията на хиперзвуков полет. С диаметър до 3.5 метра, тунелът може да симулира условия от 5 до 9 Мах, което позволява тестването на профили и двигатели на хиперзвукови самолети. 

Детонационните двигатели не са нова концепция, но мечтата за използване на авиационен керосин поставя предизвикателства пред учените, тъй като той гори по-бавно от водорода. Използването на керосин би изисквало огромна камера, която е десет пъти по-дълга от сегашните водородни двигатели. 

За да заобиколят това, Лиу Юнфън и колегите му от Института по механика към Китайската академия на науките предлагат гениално, но просто решение.

Добавят малка неравност на входа за въздух. Тя позволява на керосина да се взриви по-лесно. Тъй като въздухът се върти около камерата с огромна скорост, той се сблъсква с издутината и създава малка ударна вълна, която помага за запалването на горивото. Те тестват своето творение с гориво RP-3 и то успешно създава мощна и продължителна тяга. 

Изследването е публикувано в Journal of Experiments in Fluid Mechanics.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари