fbpx
3.8 C
София

Колко опасни реално са сайтовете за нaемни убийци в тъмната мрежа и какво правят властите по въпроса

Най-четени

В някакъв момент от живота си повечето от нас са направили нещо, което е разстроило някого.Този човек може да е реагирал, като учтиво ни е помолил да не го правим повече, или е решил просто да продължи с живота си.

Ако имаме късмет, няма да е отговорил, като е платил на наемен убиец хиляди, за да ни убие.

Алексис е на 19 години, когато през 2018 г. получава обаждане от полицията в родния си град в САЩ. Полицаят ѝ казал да се яви незабавно в участъка за разговор, който щял да промени живота ѝ завинаги.

Попитаха ме дали не съм ядосала някого и аз казах „Не, не мисля“. След това казаха, че някой е платил няколко хиляди, за да ми организира убийство.

Тя разбираемо се чуди защо някой би искал да я убие, а на всичкото отгоре – кого познава той, че има достъп до наемен убиец?

Оказва се обаче, че този, който е бил, не е трябвало да си прави труда да създава контакти в мафията или в жестоки улични банди.  Този човек просто е пуснал лаптопа си и е влязъл в опасно онлайн пространство, където престъпниците могат да останат анонимни, тъй като действат извън закона.

Това е така наречената тъмна мрежа, която е достъпна през браузърът Tor

Скрита секция от Интернет, в която има напълно легитимни сайтове, но и много такива за търговия с незаконни предмети и вещества. Има хакери, които предлагат услугите си, и какво ли още не. 

Там съществуват и редица сайтове, които твърдят, че предлагат убийства срещу заплащане в криптовалути.

Анонимен потребител на тъмната мрежа е влязъл в сайт, наречен Camorra Hitman, и е извършил транзакция с Биткойн на стойност 5 770 долара, за да поръча отвличането и убийството на Алексис.

Camorra Hitman вече не функционира, но в тъмната мрежа все още работят десетки сайтове, които твърдят, че предлагат същите услуги. Sky News се свърза с няколко от тези уебсайтове, за да провери дали биха предложили някого за интервю, за да обсъдят операциите си.

Нито един от сайтовете не отговаря.

На няколко от сайтовете са публикувани снимки на хора, за които се твърди, че са жертви. Няма нищо, което да предполага, че снимките са истински и са свързани с дейността на въпросните уебсайтове. 

Крис Монтейро е хакер от Обединеното кралство, който се подвизава тъмната мрежа.

Неговата мисия е да получава достъп до транзакции между купувачи и продавачи в такива сайтове. След това той предава информацията на властите на Острова и в чужбина. Именно той уведомява полицията в САЩ за това, че някой е платил, за да бъде погубена Алексис. 

В продължение на няколко години съм се сблъсквал с хиляди очевидни планове за убийства. Хората отиват на тези сайтове и предоставят подробности за лицето, което искат да бъде убито, като например къде работи, къде живее и колко са готови да платят.

Той много бързо е установил, че тези портали не са това, за което се представят.

Всички, до които е имал достъп, не са истински и просто прибират парите, които гневните потребители изплащат, без да правят нищо. Такъв е бил и сайтът, в който Алексис е “поръчана”. Но независимо дали сайтът е бил истински, или не, все пак е имало някой, който го е използвал с намерението да сложи край на живота ѝ.

Полицията предала разследването на ФБР, от където през 2019 г. са прекратили работата с обяснението, че прокуратурата отказва да повдигне обвинение.  

Както Алексис, така и Монтейро обвиняват правоприлагащите органи, че не правят почти нищо, за да разрешат проблема около тези сайтове и техните ползватели. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини