Администрацията на Тръмп предложи приватизацията на американския сегмент на Международната космическа станция, който да се използва от частни фирми след изтичане срока на експлоатация на МКС през 2025 година.

Но тук възниква въпросът, какво да се прави с руския сегмент на станцията? Оказа се, че има вариант за комерсиално използване. Така например, генералният директор на компанията „С7 космически транспортни системи“ Сергей Сопов обяви пред „Известия“ плановете си за създаването на орбитален космодрум.

Роскосмос, NASA и някои други космически агенции планират да създадат нова станция в орбита около Луната. Но средствата за експлоатирането на две космически станции – около Земята и около Луната, не достигат както на САЩ, така и на Русия. Във връзка с това, всички държави, участници в проекта МКС са заинтересовани в привличането на частни компании към работа в ниска околоземна орбита. Ние сме готови да работим съвместно с Роскосмос. За нас руският сегмент на МКС е интересен като научна и промишлена площадка, на която могат да бъдат организирани уникални производства и сглобяване на космически апарати. Тя може да стане хъб за по-нататъшната експанзия – усвояването на Луната и Марс„.

Според руския бизнесмен, междупланетните сонди и кораби е по-удачно да се сглобяват директно в орбита, а астронавтите да летят до МКС, а след това към по-далечна цел – Луната или Марс. Тоест, орбиталният космодрум ще служи като междинна станция за полети в далечния космос.

Сергей Спопов каза, че неговата компания може да осъществи доставките на различни товари до Луната и Марс с помощта на буксирни кораби с ядрено задвижване от мегаватен клас. За да се избегне международната забрана за използване на ядрени системи в ниска околоземна орбита, Сопов предлага в перспектива височината на полета на МКС да бъде увеличена до 600 километра.

Сега компанията „С7 космически транспортни системи“ възнамерява да се обърне към Роскосмос с предложение да вземе руския сектор на МКС на концесия.

Компанията на Сопов е поръчала производството на 12 ракети носители „Зенит“, едната от която е почти готова. Тяхното окончателно сглобяване се извършва в САЩ. Това е евтина ракета с две степени, която Сопов счита за много по-изгодна от тристепенната „Союз-5“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари