fbpx
-1.1 C
София

Компанията Chegg спечели $12 милиарда от предлагането на услуги за преписващите студенти

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Тази есен по време на онлайн изпитите в Тексаския университет, стотици студенти изпратиха отговорите по-бързо, отколкото биха могли физически да прочетат заданията. Оказа се, че тяхната тайна е стартираща компания, която само за $15 предлага достъп до база данни с готови отговори, написани от армия фрийлансъри. Кой всъщност стои зад компания, акциите на която една година след масовият преход към отдалечено обучение поскъпнаха с над 300 процента?

Студентите дори измислиха специална дума за този процес и всички без излишни обяснения разбират нейното значение – чегване.

„Ако не ми стига времето или се затруднявам да си приготвя проекта или да взема онлайн теста, винаги мога просто да чегна“ – заявява Мад, 19-годишен второкурсник от университета на щата Аризона.

Той има предвид своя абонамент за онлайн услугата Chegg Study, който струва $14,95 месечно. Абонаментът дава достъп до база данни, съдържаща отговорите на около 46 милиона задачи и задания от учебниците и изпитните материали. За да намери необходимия отговор, а след това да го представи за свой – тоест, да препише, на Мат са му необходими броени секунди. Информацията е на Forbes, като изданието скрива истинското име на този млад човек.

Онлайн услугата Chegg Study бе стартирана от технологичната компания Chegg, откъдето идва и този странен термин. Акциите на тази компания от началото на пандемията до наши дни поскъпнаха над три пъти. Централният офис на Chegg се намира в калифорнийския град Санта Клара, но сърцето на този странен бизнес се намира в Индия. Именно там за компанията работят над 70 хиляди души с нелоши познания в сфератa на математиката, естествените науки и инженерните специалности.

Тези хора работят като фрийлансъри, достъпни са 24 часа в денонощието и могат да отговарят на всякакви въпроси в стил стъпка по стъпка, като целият процес не отнема повече от 15 минути. Платформата предлага на учащите си и други полезни услуги, включително инструмент за създаване на списък от необходимата литература, готови решения на разнообразните сложни математически задачи и подобряване на уменията за писане. Но главният доход и основната причина, заради която студентите масово се абонират, е услугата Chegg Study.

Forbes анкетира 52 студента, абонирани за Chegg Study. С изключение на шестима души, всичките останали са потвърдили, че използват онлайн услугата за преписване. Това са не само студенти, а и специализанти и аспиранти на 19 учебни заведения, както от неголеми регионални вузове, така и от престижни университети като Колумбийския, Брауновския, Дюк и Нюйоркския университет в Абу Даби.

Броят на абонатите на Chegg рязко нарасна, след като почти всички институти и университети от целия свят преминаха към онлайн обучение. През третото тримесечие на миналата година броят на абонатите за тази услуга достигна 3,7 милиона. Това е с 69% повече в сравнение с предходната година. Приходите за първите девет месеца на 2020-та са нараснали с 54% и са достигнали $440 милиона. Доходът за цялата година се очаква да надхвърли 630 милиона (към датата на излизане на статията компанията все още не е публикувала официалните си финансови резултати). Акциите на Chegg поскъпнаха с над 345%, считано за периода от 18 март 2020 година до 5 февруари тази година, когато на цялата територия на САЩ постепенно бе въведена карантина. Към днешен ден пазарната капитализация на компанията Chegg надхвърля $12 милиарда.

Генералният директор на Chegg Дан Розенсвайг също забогатя. Неговото финансово състояние, включваща в себе си дял от компанията и доход от продажбата на акциите, след заплащането на всички данъци, достигна $300 милиона. Розенсвайг отказа да даде интервю на Forbes, но преди това каза пред медиите, че Chegg Study не е създаден за подобни измами. 59-годишният топ-мениджър заяви, че този абонамент е еквивалент на достъпен по всяко време помощник, който е готов да помогне на студентите с подробен разбор и отговори на различните задачи и задания. Той каза още, че висшето образование трябва да се адаптира към икономиката на услугите по заявка, точно както направиха Uber и Amazon.

„Не разбирам защо не може по този начин да се ползват образователните продукти. Убеден съм, че образованието съвсем скоро ще се прехвърли в нашите компютри и смартфони“ – твърдеше Розенсвайг преди началото на пандемията.

Мнението на президента на компанията Нейтън Шулц съвпада с това на нейния генерален директор – той счита, че тяхната услуга подпомага студентите да постигнат по-голям успех в ученето.

Каквото и да казват топ-мениджърите, сега се вижда, че тяхната услуга вече се използва по съвсем друг начин. Миналата есен бакалаврите от факултета по финанси в Тексаския университет A&M са използвали Chegg за вземане на онлайн изпитите. Тимъти Пауърс, който оглавява комисията по етични въпроси на това учебно заведение твърди, че стотици студенти са изпратили копираните от Chegg материали толкова бързо, че очевидно са нямали време по-подробно да прочетат въпросите и заданията.

„Това си е направо надпревара във въоръжаването“ – споделя Пауърс. „Ние се опитваме да пресечем това преписване, което си е чиста лъжа и измама, но студентите се самоубеждават че постъпват правилно, понеже така правят всички останали“.

Хвани ме ако можеш

По време на пандемията учебните заведения изхарчиха милиони долари за дистанционно наблюдение на студентите. Частни компании от рода на Honorlock и Examity се ангажират с онлайн наблюдение на студентите по време на изпитите и тестовете. Наблюдаващите имат право да виждат браузъра на учащия се, както и да ги следят чрез камерите на мобилните устройства. Резултатите са спорни – критиците на този подход подчертават, че подобни практики нарушават личната свобода на студентите. Появиха се съобщения, че някои от участниците се притесняват да отидат в тоалетната по време на изпита, понеже се страхуват, че камерата ще фиксира тяхното ставане и ще бъдат обвинени в преписване.

Въпреки, че повечето студенти, с които разговаря Forbes казват, че заради отдалеченото наблюдение приписването на изпитите е прекалено страшно, няколко души заявиха, че „чегват“ своите онлайн тестове дори и да има няколко наблюдателя.

„Главното е да не се използва университетската Wi-Fi мрежа – тогава никой нищо не може да заподозре“ – сподели един от триковете второкурсник на голям американски университет.

Да се напипат мащабите на проблема е изключително сложно, споделя Линда Тревиньо, преподавател в университета на щата Пенсилвания и съавтор на книгата „Преписването в институтите“. По принцип е трудно да се определи кое трябва да се приеме като измама и мошеничество. Дали в това понятие трябва да бъде включена помощта на приятел при написване на домашните или при правенето на проект, поглеждането в тетрадката на съседа по време на изпит, решаването на теста от друг човек за пари или търсенето на решения с помощта на Chegg? Освен това да се докаже факта на преписване съвсем не е лесно.

„Ние зависим от тези, които преписват и очакваме, че те честно ще си признаят, ако има какво да признават“ – заяви Тревиньо.

В нейната книга делът на предписващите студенти мошеници и около две трети от всички учащи се.

Студентите приписват по няколко причини: за да получат по-високи оценки и да могат да постъпят в престижен юридически или медицински университет, да вземат изпитите, които изобщо не са им интересни, но са включени в учебната програма – като например изучаването на произведенията на Шекспир от бъдещите инженери, или за да имат повече време за спорт или работа, която им дава възможност да плащат за своето обучение и да издържат семействата си. Целия този процес води до това, че всички останали също започват да преписват, за да могат да вървят наравно с другите и да не се окажат изоставащи.

Студентите не се притесняват, че могат да бъдат хванати. Още по-лошото е, че те вече изобщо не считат, че правят нещо неправилно, а дори и да се замислят, обикновено им е все едно.

Стартъпът, който бе създаден от вчерашните студенти

Историята на Chegg Study започва през 2002 година, когато 24-годишният Аарон Хоуки, новоизпечен специалист, който току-що е завършил Калифорнийския университет в Лос Анджелис, създава стартиращата компания Cramster. Докато се учел Хоуки си е мечтаел за уеб сайт, на който могат да бъдат намерени всички отговори на сложните задания. Неговата идея е създаването на интернет ресурс, в който са качени ясните и точни стъпки по решаването на задачи в областта на математиката, естествените науки и инженерните специалности.

В края на 2010 година Cramster е купен от компанията Chegg за необявена сума. Дотогава бизнесът на тази компания е бил на замиране, но новозакупения стартъп се оказал кокошката, която снася златните яйца. Chegg започва да работи през 2000 година, първоначално се нарича CheggPost и е нещо като онлайн битпазар за студентите. Платформата е създадена от второкурсника на Университета на Айова Джош Карлсон, който съставя името на компанията от думите chicken (кокошка) и egg (яйце). Към работата върху този проект той привлича амбициозния студент Ааюш Пхумбру, който учи в същия университет. Те намалили името на компанията до Chegg и променили бизнес модела – започнали онлайн да дават под наем различните учебници и помагала.

Студентите с радост започват да плащат абонамента от едва $30 на семестър, вместо да купуват необходимите материали за по над $250. Малко по-късно Chegg успява да намери инвеститори – различни рискови фондове се включват в този стартъп с обща сума $280 милиона. През 2010 година водещият инвеститор Тед Шлейн от Kleiner Perkins привлича в компанията Дан Розенсвайн, който трябва да вдъхне нов живот на Chegg, което всъщност и става.

Защитите от преписване

В средата на месец януари Chegg публикува голямо съобщение за медиите относно своята програма Honor Shield (Щит на честта). В рамките на тази програма преподавателите могат предварително да предоставят на тази онлайн услуга въпросите от изпитите и тестовете за времето, през което се провеждат изпитите, като компанията се задължава да не предоставя на никого тези отговори. Но 11 месеца след прехода към дистанционно обучение компанията призна, че неголям брой студенти са злоупотребявали с платформата и са я използвали за цели, за което тя не е предназначена.

По принцип всички са се съмнявали, че програмата Honor Shield наистина ще попречи на студентите да преписват. Много преподаватели вече са прекратили всякакви опити за борба с преписващите и са на мнение, че да си губят времето в борба с Chegg е директен път към поражението.

Разбира се би било несправедливо за преписването на студентите да обвиняваме само Chegg. По принцип човекът не е идеален и когато се обучава дистанционно е много по-трудно да бъде хванат в измама. Лош пример дава непрекъснатото присъствие в социалните мрежи на различните политически лидери, които си вдигат цената по съвършено нечестен начин. Но Chegg накара всичко това да работи в нейна полза и започна да печели от най-лошите инстинкти на учащите си. Натрупаният към днешен ден арсенал от цифрови инструменти и глобална мрежова структура би трябвало да се използват за положителни промени в сферата на образованието. Вместо това Chegg ги използва за прехвърлянето на измамата към аутсорс в Индия. Именно това е и трагедията, която донесе тази онлайн услуга.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини