fbpx
7.6 C
София

Компания за здравни досиета плаща на болници, които използват нейните алгоритми

Най-четени

Компанията за електронни здравни досиета Epic предлага финансови стимули за лечебни заведения, които използват нейните алгоритми – и тези алгоритми могат да предоставят неточни прогнози, установи разследването на Stat News.

Epic е най-голямата компания за електронни здравни досиета в Съединените щати и държи здравните досиета на около 250 милиона души. Компанията разполага с около 20 алгоритъма, предназначени да предскажат неща като колко дълго даден пациент може да остане в болница, кои пациенти могат да се разболеят сериозно и кои могат да достигнат до смъртоносно състояние, наречено сепсис.

Подобно на много други компании, които изграждат здравни алгоритми, Epic не споделя публично подробности за това как са изградени алгоритмите. Изследователите в болниците, които използват Epic, са в състояние да изследват инструментите, но всякакви разследвания са предизвикателни: те не могат да разкриват кой знае колко вътрешна информация и може да се притесняват да усложнят отношенията на работодателя си с компанията, ако публикуват отрицателни резултати, предаде Stat News.

Проучванията, направени върху алгоритмите, показват, че те често не работят толкова добре, колкото може да се очаква, ако съдим по рекламите за тя. Един анализ на алгоритъма за случаите на пациенти, които са развили системен възпалителен процес в организма, известен още и като сепсис, за който Epic казва, че работи в 76 процента от случаите, установява, че е бил правилен само в 63 процента от случаите.

Въпреки проблемите с алгоритмите, Epic стимулира финансово болниците да ги приемат. Програмата на компанията за „Honor Roll“ е отпуснала стотици хиляди долари, а в някои случаи и близо 1 милион долара за лечебни заведения, които прилагат технически подобрения, включително алгоритмите. „Светът би бил ужасен, ако Epic дарява на хората милиони долари, а крайният резултат е влошаване на здравето на пациентите“, казва Глен Коен, директор на Центъра за здравна правна политика, биотехнологии и биоетика на Петри-Флом в Харвардския университет, пред Stat News. Финансовите стимули могат да създадат конфликт на интереси.

„Epic’s Honor Roll е доброволна програма, която насърчава приемането на функции, които спомагат за спасяването на животи, увеличават обмена на данни и подобряват удовлетворението на пациентите, лекарите и здравните системи“, споделя Epic в изявление пред Stat News.

Някои системи за здравеопазване с финансови ресурси и стабилни отдели за информационни технологии са в състояние да анализират готовите алгоритми на Epic и да ги адаптират към техните нужди. Други обаче може да не са в състояние да разгледат инструментите толкова внимателно. „Болниците, които нямат големи екипи за данни, са и тези, за които 1 милион долара вероятно ще има най-голямо значение“, казва Коен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини