Нито един от финалистите на конкурса Lunar XPRIZE няма да се справи в рамките на крайния срок, изтичащ на 31 март 2018 година.

Съобщението бе публикувано в сайта на Google Lunar XPRIZE, където се казва, че нито един от участниците в надпреварата не е успял да подготви мисията си, поради финансови, технически и други проблеми.

Конкурсът Lunar XPRIZE се провежда само за частните компании и бе обявен от Google и фондът XPrize още през 2007 година. Идеята е на Луната да бъде изпратен космически апарат. Правилата са следните: да се осъществи меко кацане на космически апарат на повърхността на Луната, който трябва да измине разстояние от 500 метра и да стриймва до Земята видео с висока резолюция. Първата частна компания, която успее да направи това, поличава награда от $20 милиона. Има много допълнителни награди, част от които бяха раздадени още при подготовката на мисиите.

Въпреки междинното финансиране, екипите не успяха да се подготвят. Така например, Moon Express в началото на 2017 година заяви, че ще използва ракетата Electron за своя космически апарат MX-1E. Но първото изстрелване на Electron бе неудачно, а второто се осъществи в началото на тази година и сега времето е недостатъчно.

Организаторите на Lunar XPRIZE отбелязаха, че конкурсът е довел до редица положителни промени и ще бъде продължен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари