fbpx
0 C
София

Огромна планета е на ръба на унищожението

Най-четени

Учени изследват подробно екзопланета, която е толкова близо до звездата си, че е на ръба на унищожението.

Планетата, известна като NGTS-10b принадлежи към т. нар. горещи Юпитери. Това са планети с размери и структура, подобни на тези на Юпитер, но разположени много близо до звездата си. Това им местоположение предполага различен произход и еволюция от юпитероподобните планети в Слънчевата система – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Досега са известни около 400 планети с подобни характеристики.

NGTS-10b е изключителна планета, тъй като нейната обиколка около звездата ѝ трае едва 18 часа, което я поставя в опасно положение с несигурно бъдеще.

„Теоретично горещите Юпитери с орбитален период под 24 часа са най-лесни за улавяне заради големия им размер и честите преминавания пред звездата. Въпреки това, те са сравнително рядко срещани”, пояснява в изявление водещият изследовател Джеймс Макормик. „От всички открити горещи Юпитери, които наброяват няколкостотин, са открити едва седем с орбитален период под един ден.”

Артистична илюстрация на планетата WASP-12b, която е много подобна на NGTS-10b. На изображението се вижда как звездата постепенно поглъща вещество от планетата, като така осигурява скорошното ѝ унищожаване. Източник: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)

NGTS-10b е планетата с най-малък орбитален период, открита до момента. Смята се, че тя е на възраст от 10 милиарда години. Тя е далеч от обитаемата зона, която представлява районът около звездата, където водата би могла да се задържи в течно състояние на повърхността. Планетата е на разстояние от 1000 светлинни години от Земята, като една светлинна година е дванайсет-цифрено число в километри.

Най-вероятно NGTS-10b е приливно заключена към звездата си, тоест едната ѝ страна винаги „гледа” към звездата. Осреднената температура между двете половини на планетата е оценена на повече от 1000°C.

Установено е, че планетата е с 20% по-голяма от Юпитер и двойно по-масивна от него. Освен това е изчислено, че звездата NGTS-10 e двойно по-стара от нашето Слънце и доста по-хладна. Със своите 5000°C на повърхността, температурата ѝ отстъпва с 1000°C на нашето Слънце. По възраст обаче NGTS-10 води Слънцето с цели 5 милиарда години, тъй като е установено, че тя се е образувала преди цели 10 милиарда години.

Съпоставка между големината на Юпитер (вляво) и NGTS-10b (вдясно). Изображението на NGTS-10b е артистична илюстрация.

Смята се, че планетите с такъв размер и с изключително къси орбити ще се „разкъсат” в края на живота си. Изследователите Дейвид Браун и Даниел Бейлис добавят, че такъв край може да наблюдаваме при планетата NGTS-10b дори през следващото десетилетие.

„През следващите 10 години може би ще наблюдаваме как планетата бива погълната от звездата чрез приближаващи се спирални движения”, твърди Бейлис. „Ще можем да наблюдаваме събитието в продължение на цяло десетилетие. Ако забележим, че орбиталният период намалява и планетата започва да се приближава до звездата, бихме могли да разберем много за структурата на самата планета.“

Изследването е публикувано в научния журнал Monthly Notices на Кралското астрономическо дружество.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини