fbpx
0 C
София

Създателят на Великия Филтър предложи ново решение на парадокса на Ферми

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Робин Хенсън, който през 1996 година разработи хипотезата за Великия филтър, сега представи нов модел, върху който в продължение на няколко години е работил съвместно с трима други учени. Моделът е доста сложен, но напълно логичен и няма пропуски. Основните изводи от тази научна работа са, че извънземните цивилизации съществуват и ние можем да докажем това по математичен път. Нещо повече, ние вече имаме достатъчно данни, за да можем приблизително да кажем къде се намират те в пространствено-времевия континуум, колко са и кога ще можем да ги срещнем.

Казано накратко, теорията на Великия филтър предполага, че всички развити цивилизации в крайна сметка унищожават сами себе си, като това се е случвало по-рано, преди да получат възможност да колонизират космоса. Но причината за това космическо безмълвие може да е съвсем друга. Може да се окаже, че Великият филтър си съществува, но ние сме го преодолели.

 

Какво би могло да е този Велик филтър? Идеите са много. Може би всички цивилизации един ден изобретяват ужасни оръжия и кой знае защо започват да ги използват и се самоунищожават. А може би са създали технология за виртуална реалност и са решили да останат там. Или са произвели роботи с ИИ, които в крайна сметка унищожават своите господари в един планетарен робокалипсис. А може някой да е създал нов вирус, унищожил целия живот. Или цивилизацията кой знае защо разрушава околната среда и постепенно замира. А може би те гледат твърде много шоута и слушат такава музика, че затъпяват толкова много, че забравят как да си приготвят храната и умират. Шега разбира се, но кой знае

 

Новата идея на учените е следната:

  • Съществуват два типа извънземни цивилизации. „Тихите“ цивилизации не се променят особено много с течение на времето и не се разширяват. Те не привличат внимание към себе си в космическото пространство, а след това тихо умират. Ние нямаме информация за тях и няма и как да имаме. Можем само да гадаем, използвайки например, уравнението на Дрейк.
  • „Шумните“ и силни цивилизации точно обратното, оставят след себе си видими следи. Тераформират планетите, изграждат сфери на Дайсън и т.н. Цивилизациите от този тип бързо се разширяват – поне докато не се срещнат една с друга. По принцип събитията от подобен род би трябвало лесно да се забележат. Ние можем да съставим теории за шумните извънземни на базата на натрупаните към днешен ден данни и можем да разберем много неща за тях. Но няма как да не си зададем въпроса, защо досега не сме видели цивилизация от подобен тип

Ние имаме още един фактор: наличието на хора. И по всичко личи, че те са се появили уникално рано в мащабите на Вселената.

Прекалено ранното човечество

Днес, 13,8 милиарда след Големия взрив, на нас ни се струва че е протекло твърде много време. Но една средностатистическа звезда живее над 5 трилиона години. Земята ще бъде подходяща за живот още около 1,1 милиарда години, Слънцето ще съществува още десет милиарда години. Някои от звездите около нас ще издържат хиляди пъти по-дълго от нашето Слънце. А стандартният научен модел за зараждането на развит живот, се базира на това, че животът трябва да преодолее няколко сложни бариери и според неговия математически апарат много по-голяма е вероятността животът да се появи на планетите и звездните системи, които са съществували най-дълго.

Нека да изградим съвсем опростен математически модел от подобен тип с три свободни параметъра, всеки от които можем да измерим с точност до един порядък. От наличните към днешен ден данни ние можем да направим следните груби оценки:

  • Скоростта за експанзия на цивилизацията s можем да преценим на базата на факта, че в известното ни пространство не виждаме нито една от „шумните“ цивилизации
  • Броят на големите препятствия n, с които се е сблъскала еволюцията на живота на Земята. Счита се, че хората са преминали от 3 до 12 подобни катаклизми.
  • Константата k, ако предположим, че датата на нашата поява е взета на случаен принцип от общата извадка
 

Използвайки тези параметри и като ги променяме в рамките на допустимите значения, ние можем да преценим какво е разпределението на цивилизациите във времето и какво е средното разстояние между тях, както и да прогнозираме кога ще можем да ги видим. Ето я и самата формула:

 

Променяйки L (средното време на живот на планетите) и n (броят на препятствията на пътя на развитието на живите организми), можем да изчислим, колко по-рано са се появили хората в сравнение с другите цивилизации.

Ето какви са резултатите:

Дали няма уловка? Каквито и данни да използваме и да вмъкваме във формулата, винаги се получава, че хората са едни от най-ранните цивилизации. Ние винаги сме близо до горната дясна част на графика.

Главната причина за това е, че новите планети и звезди, които са подходящи за живот, ще продължат да се образуват във Вселената още минимум 20-30 милиарда години (ако теорията за Големия взрив е вярна). По-вероятно е този процес да продължи още 100 трилиона години.

Ето защо, какъвто и математичен модел да бъде изграден и използван, оказва се, че нашата цивилизация е от най-ранните най-много 1% цивилизации. По-вероятно е, ние да сме 0,0000001% от ранните цивилизации, дори и да зададем най-лошите условия (всички звезди приключват своя живот също толкова рано, като нашето Слънце и всяка цивилизация трябва да премине 20 Велики филтъра), ние оставаме на ниво около 10%. Числата изглеждат някак невероятни и прекалено аномални.

 

Следват два варианта:

  1. Да приемем своята уникалност. Ние сме супер ранни, ние сме особени!
  2. Да решим, че с нашите данни нещо не е наред. Извадката може по някакъв начин да не е представителна

Първата версия никога не е водила до добро. Всеки път когато ни се е струвало, че ние сме нещо особено в космоса (започвайки с геоцентризма), това бе сигурен знак, че ние нещо не разбираме.

Какъв вариант остава в този случай? Че нещо не е наред с нашите пресмятания? Защо нашата цивилизация, както и да го погледнеш, е възникнала така невероятно рано?

„Алчните“ извънземни

Сега учените предложиха нова теория, която може да обясни всичко. Хенсън въвежда понятието алчни инопланетяни (Grabby aliens). Нека само да си представим: шумните извънземни, които непрекъснато се разширяват, с течение на времето запълват цялата Вселена и завземат всички хубави планети. След това нови цивилизации вече няма да се появяват. Планетата, на която те биха могли да възникнат, вече е завзета.

В такъв случай, дори и при нашата ранна поява, вече влизаме не в 1% а в 50% и дори 80% от цивилизациите, които някога ще възникнат. Ние бихме били нещо съвсем обичайно сред тези, които изобщо могат да съществуват и да живеят. А грешката в нашите данни е там, където предположихме, че новите цивилизации ще се появяват и след 10, и след 20 трилиона години. Всъщност те ще престанат да възникват много по-рано дори и да има подходящи условия за това.

 

Според Хенсън, при тези условия се получава така, че с течение на времето в космоса ще доминират само шумните извънземни, които непрекъснато се стремят да завземат, да се разширяват и да колонизират. Само цивилизациите от подобен тип ще имат силите и енергията да излязат извън пределите на собствената планета и своята земна система. Тихите цивилизации бавно ще отидат в небитието, а нови вече повече няма да се появяват.

Като цяло ще се получи същото, каквото е станало когато европейска цивилизация е отишла в Южна и Северна Америка. Цивилизациите на маите, инките и на другите индианци много бързо просто са изчезнали.

Шумните извънземни по определение са склонни да се разширяват и затова може да се предположи, че те навсякъде ще се държат по същия начин. В бъдеще, може би след няколко десетки милиарда години, космосът ще бъде запълнен с „алчните“ извънземни, които не е задължително да воюват една с друга, но със сигурност завземат всички ресурси, до които могат да се докоснат.

Какво означава това

Първо, Хенсън твърди, че ако в бъдеще срещнем каквито и да било извънземни, то те с огромна вероятност ще бъдат от шумните и силни цивилизации. Това означава, че явно трябва още отсега да се подготвим за подобно събитие.

Второ, математическите модели показват, че за да могат алчните цивилизации да завземат космоса с достатъчна скорост, то те през следващите години трябва да изобретят двигатели, които дават възможност на космическите кораби да се придвижват с 2/3 от скоростта на светлината. На теория това е възможно, но засега ние не можем да си представим как може да изглежда всичко това.

Ето още две прогнози:

  • Шумните и силните галактически цивилизации израстват от тихите при приблизително една от един милион галактики
  • Ако ние оцелеем, то ще срещнем извънземни през следващите от 250 милиона до 1 милиард години (математическият апарат за тази прогноза е публикувана в научната работа). Всичко зависи от това, колко рано всъщност сме се появили, както и от скоростта на експанзията на цивилизациите в галактиката. Тази прогноза не е особено приятна новина за тези, които се надяват на среща с друга цивилизация докато са живи

Има още върху какво да се помисли. Колкото по-малко други тихи извънземни цивилизации буквално сега съществуват в нашата галактика, а и във Вселената изобщо, толкова по-големи са нашите шансове да станем една от междугалактическите цивилизации в бъдещето.

Но вероятността за това, че към днешен ден в нашата галактика има още някой освен нас, така или иначе се стреми към нулата. На практика математическият модел на Хенсън и неговите колеги, който бе тествана с помощта на суперкомпютър, прогнозира, че съотношението между тихите и шумните цивилизации трябва да бъде повече от 10 000:1. Само в такъв случай е реалистично да очакваме, че поне една от тихите цивилизации изобщо някога е съществувала в историята на нашата галактика (13,5 милиарда години).

Ако предположим, че в нашата галактика точно сега съществува една или няколко тихи цивилизации с време на живот около един милион години, то това съотношение вече става 10 000 000 към едно. И ако такива цивилизации наистина има в Млечния път, то това може само да ни натъжи – вероятността, както за тях, така и за нас, да преминат в класа на шумните и силни цивилизации, които могат да покоряват звездите, е нищожно малка.

 

 

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Иван
Иван
1 месец

Всички ША умрем!

Mnp
Mnp
1 месец

Tl;dr

СКептик
СКептик
1 месец

И това словоблудство ,днес се нарича наука? Чиста фантасмагория изтъкана от купища недоказуеми предположения. Преди да се пънат да разсъждават за чужди цивилизации ,нека първо покажат как става самовъзникването на живота. Ако не могат да покажат повторяем екмсперимент на смослучващ се ,размножаващ се и еволюиращ живот (което е доказуемо невъзможно) всичко останало е ала-бала!

Запознат
Запознат
1 месец

Дрън-дрън. Цялата работа на този „учен“ е – може би, сигурно, вероятно…
Това не е никаква наука, а чиста философия

Крас
Крас
1 месец

Просто приканвам всички за по-мъдро и наистина прогностично мислене. Защо всъщност отхвърляте идеята? Ами защото не вярвате. А това е признак на ограничено мислене. Защо не излезете от рамките на стандартното мислене? Защо не допуснете, че всичко, което е казано е вярно? Всъщност е може да имаме претенции за достоверност, защото тази теория работи в областта на хипотезите, макар да разполага с научен математически апарат. Но именно хипотезите са движели човечеството напред. Защо не си разгърнете мисълта и не се опитате да приемете едно допускане за истина, и нещо повече – да заживеете с това и да очаквате потвърждението. Това… Виж още »

Крас
Крас
1 месец

Към „Скептик“. Просто повярвай. Или поне се опитай. Това не е религия. Няма да е загубено време. Ако не го правиш понякога, за мен означава, че си емоционално осакатен, че си се ограничил в затвореното пространство на ежедневието, че с лека ръка се надсмиваш над науката. Това може да си позволи само този, който е изпреварил науката. Ние не сме. Затова мечите ми ще си останат винаги нереализирани.

Агностик
Агностик
Отговор на  Крас
1 месец

Всеки може да вярва в каквото си иска. Научният подход залага на проверяемостта и доказуемостта на твърденията. Нищо от написаното не е доказано. Следователно си остава поредната теория. Може и да е вярна, изцяло или отчасти. Но няма нищо научно в нея.
Същото важи и за религиите. Вярата не иска доказателства и факти. Науката обаче да. Това е и принципната разлика между двете.

веевре
веевре
1 месец

Аз пък имам теория. Живеем на атом. По-точно на електрон, който обикаля около ядрото на атома. Електронът е Земята, а ядрото – Слънцето.

Това колкото е вярно, толкова и не е вярно.
Само че – ако аз изляза някъде, и го кажа – ще ме обявят за луд.
Ако обаче някой „учен“ се е занимавал с този „проблем“ и тази теория, и е харчил пари примерно 20 години, и излезе с няколко страници по темата – ще бъде обявен за герой 🙂

TNT
TNT
Отговор на  веевре
1 месец

ами стани учен бе… бастун

Нови ревюта

Подобни новини