fbpx
5 C
София

NASA обяви първи резултати от мисията, която цели да „докосне“ Слънцето!

Най-четени

NASA сподели първите открития, които е направил космически кораб, изпратен да „докосне Слънцето“, по време на конференция за медиите. Неговото име е Parker Solar Probe – Слънчева сонда Паркър. Това е машината, летяла най-близо до него. Изпратила е първата информация до земята, предават от Independent.

Корабът с големина на кола излита от Земята миналото лято. В момента е на около 15 милиона мили от Слънцето. Учените се надяват, че той ще успее да разкрие мистериите, които подхранват живота ни.

Първите изводи са публикувани в поредица от доклади в журнала Nature

Оказва се, че магнитното поле на Слънцето бързо и драстично се обръща и в последствие се връща в начална позиция, понякога веднага. Учените смятат, че това странно поведение изпраща слънчеви ветрове към нашата планета. Може да бъде много опасно за нас.

„Имаше инцидент през 1859-та, когато телеграфни мрежи на Земята бяха разрушени. През 1972 се стигна до активирането на морски мини във Виетнам от електричеството, което слънчевата буря генерира“, обяснява Stuart Bale от Калифорнийския университет.

Той е професор по физика и водещ автор на научна статия, която разглежда резултатите от мисията на сондата.

Обяснява, че ако успеем да предвидим подобни промени в космическия климат, ще можем да изключваме или изолираме части от техническата мрежа, които са уязвими.

В друг доклад учените записват, че промените в магнитното поле на звездата усилват скоростта на слънчевия вятър

Друг доклад разглежда източника на така наречения бавен слънчев вятър, чиято скорост е под 310 мили в секунда. До сега нямаше разбиране по темата. Сега става ясно, че той се заражда от дупки в  слънчевата корона близо до екватора. Тези дупки са с по-ниска температура и плътност от заобикалящата ги корона.

В следващите 5 години експериментът ще продължи при постоянно намаляване на дистанцията до Слънцето, с надеждата за нови открития. Пиковата точка ще е през 2024 година, когато се очаква корабът да премине на 3.5 милиона мили над слънчевата повърхност.

По време на този процес, Паркър ще обиколи Слънцето 24 пъти, излагайки се на екстремно високи температури и нива на радиация. Очаква се температурата да стигне до 1337 градуса Целзий.

С приближаването си до Звездата, сондата ще прелита около нея със скорост от 430 хиляди мили в час. Това ще бъде най-бързото движение на космически кораб в историята.

Последният път, когато човечеството изпрати обект с идеята да се приближи до Слънцето, беше през 1976-та. Тогава Helios 2 се приближи до точката в орбитата, която е най-близо до Слънцето – 27 милиона мили разстояние.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини