fbpx
28.8 C
София

Марката iWatch на Apple срещна конкуренция в Европа

Най-четени

След като Apple регистрира марката iWatch в няколко страни, включително Япония, Тайван и Мексико, се сблъска с проблеми в Китай. Но проблемите не свършиха там – компанията ще трябва да преодолее конкуренцията в някои европейски страни.

Сред тях е Италия с компанията Probendi. През февруари 2009-та Probendi регистрира европейската запазена марка iWatch в OHIM (Office for Harmonization in the Internal Market), агенция в ЕС, отговаряща за регистрацията на марките и дизайните, валидни в 28-те държави на съюза.

Probendi притежава правата над думата iWatch като марка и я използва за мобилно приложение, което изпраща на системи за спешна помощ и СОТ в реално време аудио, видео и информация за местоположение. Приложението може да се използва от бърза помощ, полицията и т.н.

Това, че Probendi притежава правата над думата като марка в ЕС, не значи, че Apple не може също да кандидатства за марката, каза Маргарита Гарсия от информационния център на OHIM. Дали ще получи одобрение обаче зависи от това дали Apple ще успее да докаже, че вече регистрираната марка не се използва.

От своя страна собственикът на дадена марка е длъжен да гарантира, че тя е използвана, както и да провери дали други на пазара я ползват, обясни Гарсия. Когато друга компания кандидатства за същото име, собственикът бива уведомен, след което може да се противопостави на новия претендент за марката по стандартната за това процедура, като твърденията му ще бъдат разгледани от агенцията, добави тя.

В случая на Probendi марката е регистрирана в клас 9, който обхваща всички апарати, инструменти и средства за запис, възпроизводство, пренасяне, съхранение, обработка, манипулация, предаване, излъчване и приемане на музика, звук, изображения, текст, сигнал, софтуер, информация и код, както и инструменти и средства за определяне на местоположение, навигация на хора и превозни средства; мобилни и компютърни приложения. С две думи – евентуалният клас на Apple.

Гарсия обясни, че дали опозицията срещу текущия собственик ще успее, зависи от аргументите на новия кандидат. “Никога не е лесно – никога не е черно и бяло”, добави тя.

Probendi не е единствената европейска компания, която претендира за името iWatch. Великобританската AIO Distribution в края на миналата година се опита да регистрира в клас 9 и клас 38 (обхващаш мобилни телефони и комуникации чрез тях) марката iwatch с малка буква „w“. AIO все още не държи правата и според архива на OHIM е опонирана от Vlaamse Media Maatschappij (Flemish Media Company, VMM).

VMM има онлайн портал iwatch.be, където срещу заплащане могат да се гледат предаванията на фламандския телевизионен канал VTM. Компанията е регистрирала марката iWatch в Белгия, Нидерландия и Люксембург в агенцията BOIP (Benelux Office for Intellectual Property), обхващаща тези държави.

В BOIP има и още един кандидат – частно лице от Нидерландия – Отто Ф. Уайз, регистрирал марките iWatch, iWatch Phone и iWatch Connect в различни категории.

Ситуацията в Обединеното кралство е подобна, където Probendi държи правата. Също така друга марка в Кралството чака одобрение – турската i_watch, която е в категорията на бижутерството.

В Германия визуална запазена марка iwatch е регистрирана от Matrix Security в немското бюро по патенти и марки. А през юни Ванеса Хансен е кандидатствала за думата iWatch като марка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини