fbpx
1.9 C
София

Микроорганизми могат да ни помогнат в търсенето на извънземен живот.

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Микроби живеещи по периферията на полярните шапки могат да помогнат на изследователите да намерят доказателства за появата на сходни организми, които са се развили на Марс, луната на Юпитер – Европа, или на Енцелад – луната на Сатурн, твърдят учени.

Учени изследват топящите се краища на полярните шапки на Земята, за да проучат по-добре изпускането на метан там.

Метанът представлява безцветен, лишен от миризма газ. На Земята известно количество метан бива произвеждано абиотично – тоест, без участието на живи организми – посредством реакции между вода и скала или чрез разпада на въглеводород при някои геологически процеси.

Има и други източници, като метан, който идва пряко или непряко от метаногенни микроби, като остатъчен продукт на ферментацията от ацетат – дериватив на оцета – намиращ се в метановия и въглеродният диоксид.

Според Джефри Уайт, био-геохимик към универститета на Индиана се знае отдавна, че на Земята съществуват адаптирали се към ниските температури метаногенни микроорганизми в Арктика, Антарктика и по дъното на океаните и моретата.

Подобни на земните полярни шапки съществуват навсякъде в Слънчевата система, като да речем заровените ледени глетчери край басейна на кратера Елас (Hellas Basin), намиращ се на Марс.

Търси се обаче подходящ метод, който да установи произхода на този метан – дали той е биологичен или не.

Метаногенните микроби разчитат на някои микроорганизми, които им осигуряват ацетата и някои други подобни молекули, които те усвояват. Ако подобни общности от микроорганизми са се развили по полюсите на Земята „изглежда логично да потърсим доказателства за протичането на подобни биологически процеси и на други ледени повърхности в нашата слънчева система“, смята Уайт.

Подобни ледени обекти включват Енцелад и Европа и се смята, че на тях съществуват океани под ледените им повърхности.

Уайт и колегите му получиха солидна субсидия от 2,6 млн. долара по програмата на NASA STEP, за да проведат обстойни изследвания в Гренландия.
Ръководителите на проучванията са били впечатлени колко много биологични и биохимични единици могат да бъдат наблюдавани около няколко малки езера разположени в периферията на полярния кръг.
Според Прат, ако е имало живот на Марс в един по-ранен етап от развитието на планетата, когато езерата са били често срещани, то биха се срещнали биологически маркери на съвсем малки територии дори, да речем езера с диаметър по-малък от 100 метра.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини