fbpx
-5.9 C
София

Мистерията на междузвездния гост Оумуамуа става все по-заплетена

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Навремето Артър Конан Дойл писа, че ако изключим всичко невъзможно, то това, което ще остане ще бъде истината, колкото и невероятна да изглежда. Тази мисъл е изключително подходяща и за Оумуамуа – тайнственият междузвезден обект, който преди три години влетя в нашата Слънчева система. Цялата работа е в това, че ако се запознаем с най-новото научно изследване ще видим, че всички създадени досега физически и компютърни модели на неговото движение претърпяха пълен крах и в този случай остава единственото обяснение, че това е извънземна сонда.

През 2017 година в нашата Слънчева система се появи обект, който дълго се е скитал в междузвездното пространство. Обектът бе открит от телескопа Pan-STARRS, който се намира в Хаваи и затова получи това име – Оумуамуа на хавайски език означава „Далечен посланик“ или гост, разузнавач. Обектът се оказа дълъг и тънък подобно на пура и активно се въртеше и по трите си оси. Но по-нататъшните най-внимателни наблюдения показаха, че той се ускорява, сякаш нещо го избутва. Учените и до днес нямат никакво обяснение на този феномен.

Но предположения имаше. Най-фантастичното бе, че това е извънземна машина със слънчево платно – голям лист от съвсем тънък материал, който се придвижва благодарение на уловения от платното слънчев вятър. Основен привърженик на този модел е Ави Льоб (Avi Loeb), астрофизик на Харвардския университет.

Повечето учени са на мнение, че странното ускорение на Оумуамуа най-вероятно е свързано с някакво естествено явление. В края на месец юни тази година изследователски екип предположи, че твърдият водород, след като се нагрее от Слънцето започва да сублимира (да се изпарява) от повърхността на този междузвезден обект и по този начин да го ускорява. Но сега, в новата научна статия, публикувана в Astrophysical Journal Letters, Льоб и Тием Хоанг (Thiem Hoang), астрофизик от Корейския институт по астрономия и космически науки, твърдят че водородната хипотеза няма как да е валидна в реалния свят. А това означава, че най-невероятното се превръща в истина и ние наистина сме засекли извънземен кораб.

Ето какъв е основният проблем на Оумуамуа: той се движи като комета, но няма нито класическо   ядро, нито опашка, казва астрофизикът Дарил Селигман, автор на хипотезата за твърдия водород, астрофизик в Чикагския университет.

Орбитата и положението на Оумуамуа през месец октомври 2017 година

Оумуамуа е първият открит от човечеството космически обект, който влетя в нашата Слънчева система и който ще я напусне. Това противоречи на движението на повечето нейни обекти, които се въртят около Слънцето и никога не напускат неговите околности. Начинът на придвижване на Оумуамуа и фактът, че се ускорява, предполагат че този дълъг от 400 до 800 метра обект може да е комета.

И все пак не бяха открити каквито и да било ядро и изхвърляне на газ от този обект, допълва Селигман. Кометите обикновено долитат от области по-отдалечени от Слънцето отколкото са типичните орбити на астероидите и ледът на техните повърхности директно се превръща в газ и когато се приближават към Слънцето той се превръща в красиви кометни опашки.

Ученият напомня, че това изхвърляне на газове е и причината за движение на кометата в космоса. Това доста много прилича на един съвсем бавен ракетен двигател: Слънцето нагрява кометата, нейната най-гореща част се превръща в газ, който отделяйки се от кометата я принуждава все по-бързо и по-бързо да се отдалечава от Слънцето.

В научната статия, публикувана през месец юни в Astrophysical Journal Letters, Селигман и астрофизикът на Йейлския университет Грегъри Лафлин предположиха, че обектът е друг вид комета, частично или изцяло съставена от молекулярен водород – леки молекули, състоящи се от два атома на водорода (H2).

Газът (H2) се превръща в твърдо аморфно вещество с ниска плътност при атмосферно налагане, но при много ниски температури – -259,14 градуса по Целзий, което е едва с 14 градуса повече от абсолютната нула. Изследователите направиха предположени за съществуването на ‘водородни айсберги’ в някои много студени региони на космоса, пишат Лафлин и Селигман в своята научна работа. При това изпаряващият се водород няма да се вижда от Земята и въпросната комета няма да има никаква опашка.

А може Оумуамуа да е нещо подобно. Няма ясни снимки на този обект – в телескопите той се вижда като една голяма точка

Към математическите разчети в това изследване никой няма претенции, но в своята сегашна статия Хоанг и Льоб разгледаха по-подробно тази идея и заявиха, че моделът с водородния айсберг има сериозен недостатък: кометите се формират, когато ледените частици от прах се слепват една с друга в пространството и по този начин се образуват сгъстявания. След това тези сгъстявания привличат все повече прах и други сгъстявания, По принцип кометите приличат на снежни човеци и живеят само докато не започнат да се разтопяват.

Лепкавостта, която спомага за образуването на кометите, прилича на лепкавостта на кубчетата лед, които се прилепват при изваждането от фризера. Но ако те останат навън за една-две минути и се позатоплят, те вече не се прилепят. Образувалото се тънко покритие от течна вода ги прави много хлъзгави.

Хоанг и Льоб твърдят, че звездната светлина дори и в най-студените региони на космоса ще затопли малките късчета твърд водород, много преди те да успеят да залепнат едно към друго и да образуват комета с толкова големи размери, колкото е Оумуамуа. И което е още по-важно, най-близкият гигантски молекулярен облак, от който би могли да се образуват необходимите водородни айсберги, се намира твърде далече от нас и пътят до Слънцето е твърде дълъг. Водородният айсберг, който трябва да пътува в продължение на стотици  милиони годи в междузвездното пространство, би се разпаднал от околната звездна светлина.

Селигман счита, че анализът на Льоб е верен: нито една водородна комета не може да издържи подобно дълго пътешествие.

‘Водородните айсберги не могат да съществуват толкова дълго в галактиката’ – каза той. ‘Те определено не мога да изминат пътя от най-близкия молекулярен облак до нас’.

Според него, теорията за водородния айсберг би могла да се окаже вярна, но само ако възрастта на Оумуамуа е под 40 милиона години. През това време изхвърлянето на газ би могло да формира тази продълговата форма, без да я разруши напълно. Той цитира научната статия, публикувана през месец април тази година в The Astronomical Journal, в която се предлагат няколко сравнително близки до нас региона, откъдето би могъл да произлезе Оумуамуа.

Кривата на яркостта на Оумуамуа, по която бе определено че ток има формата на пура

Авторите на тази научна статия не можаха да кажат кой е домът на тази странна комета. Според тях това е и невъзможно, понеже Оумуамуа едва се е движел, когато е попаднал в гравитационния кладенец на нашето Слънце, което силно затрудни изчисляването на неговата траектория в космоса. Но тези изследователи изучиха най-близките околности на Млечния път, през които сега преминава нашето Слънце, и предположиха, че Оумуамуа може да идва от две натрупвания на млади звезди, намиращи се в звездните асоциации Карин и Колумб.

Но Льоб не е съгласен с това. В своята статия той твърди, че водородните айсберги се образуват от гигантските молекулярни облаци, а не от региони на космоса от рода на звездните асоциации и купове. Той за пореден път повтори, че нито един водороден айсберг не може оцелее при прехода от най-близкия молекулярен облак до Слънчевата система.

Получава се интересна ситуация: ако Аве Льоб и Тием Хоанг не грешат в своята статия, то учените от целия свят нямат каквото и да било физическо или астрономическо обяснение на ускорението на Оумуамуа. В този случай може да се каже, че или ние не знаем нещо фундаментално за дълбокия космос, или според тезата на Конан Дойл, ние наистина сме срещнали извънземен кораб.

Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини