fbpx
1.8 C
София

Мошеници с нов метод да копаят криптовалута от компютрите

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Противоречивата практика на някои сайтове да използват компютрите на посетителите си за добив на криптовалута, както и компрометирането на интернет ресурси от хакери с такава цел, продължава да се развива. Специалисти са регистрирали наскоро иновативен подход за скриване на тази дейност, като мошениците успяват да продължат да източват системните ресурси с цел печалба, даже и след като посетителят на сайта, затвори браузъра си.

Malwarebytes са се натъкнали на сайт, който копае тайно цифрови монети в своя полза, като скрива изскачащия прозорец, от който се осъществява въпросната дейност, зад главната лента с инструменти. Засега въпросната практика е засечена да се използва от един сайт само и работи единствено с Chrome. Когато бъде посетен въпросният сайт се зарежда изскачащ отдолу (pop-under) прозорец, в който се зарежда JavaScrypt скрипт, който започва да копае цифрова валута. Даже и посетителят на сайта да усети, че нещо се случва и затвори основния прозорец на своя браузър, новопоявилия се прозорец остава открит, а причината собственикът на системата да не разпознае източникът на проблема се крие в това, че авторите на атаката са изготвили така дизайна на прозореца, че той е да е с малък размер и да се позиционира на екрана зад лентата с инструменти, нещо, което може да се види единствено, ако е увеличена степента на прозрачност на панела. Заедно с това, авторите на кампанията са направили така че ресурсите на системата да не се използват максимално, което служи да заблуди собственика на компютъра, че нищо необичайно не се случва.

По-рано този месец, отново Malwarebytes алармира, че компанията е започнала да блокира по осем милиона сходни скриптови атаки месечно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини