fbpx
1.4 C
София

Най-високият банкомат в света стои на 4693 метра н.в. на прохода Хунджераб в Пакистан

Най-четени

Може и да е малко вероятно място за банкомат, но има такъв на прохода Хунджараб. Той обслужва малкия брой жители и служители на границата, както и авантюристични туристи, от 2016 г. Насам.

Това е най-високо разположения банкомат в света – на границата между Пакистан и Китай.

На зашеметяващата височина от 4693 метра, проходът е дом и на най-високия асфалтиран граничен пункт в света. Мястото е дом на снежни леопарди и маркхор, националното животно на Пакистан, така че докато теглите пари, може да имате интересна компания. 

Защо в средата на тази отдалечена планина има напълно функциониращ банкомат?

Рекордьорът на Гинес работи като всеки друг. С него могат да се теглят пари в брой, да се плащат сметки за комунални услуги и да се правят междубанкови преводи. Изграден от Националната банка на Пакистан (НБП) през 2016 г., захранваният със слънчева и вятърна енергия банкомат обслужва малкия брой жители и служители на този граничен пункт. Там има ходят и много авантюристични пътешественици, които се стичат към него като към почетен знак. 

„Сметката ми е замразена!“ – шегуват се често посетители. 

Изграждането на тази забележителност не е било никак лесно. Както и последващата поддръжка. Проектът е отнел около четири месеца, казва служителят по мониторинг на банкоматите на НБП Шах Биби. 

Тя също така трябва да се справя с извънредни ситуации, свързани със сателитна връзка, резервна слънчева енергия, изтегляне на пари в брой и заседнали карти.

На служител му трябват приблизително два до два часа и половина, за да стигне до банкомата и да извърши ремонт.

Шах Биби.

Най-близката локация на банката NBP се намира на 87 км в Сост. Управителят на клона Захид Хюсеин редовно пътува до мястото, смело преодолявайки екстремните условия, за да обслужи банкомата.

За банковия мениджър Захид предизвикателството е част от привлекателността на работата по банкомата на прохода Хунгераб. Въпреки голямото напрежение, високите залози и височината, на която работи, той каза: 

Средно в рамките на 15 дни се теглят около 4-5 милиона рупии (Между 15 и 20 хиляди паунда). Чувствам се невероятно смирен, че съм част от тази изящна промяна на природата и технологията.

Захид Хюсеин.

Някои хора поставят под въпрос полезността на банкомат на такова отдалечено място. Но често забравят хората, които охраняват границите 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Те може да са незначителни като брой, но често пребивават в самия огромен парк и нямат друго средство за приемане и получаване на пари. 

Граничарите не са единствените работници там. 

Бахтавар Хюсеин е прекарал голяма част от живота си в парка, преследвайки снежни леопарди или помагайки на учени и изследователи, които измерват топенето на ледниците. Той управлява малка столова в близост до банкомата, докато ограниченията на Ковид не я закриват. 

Сервирах чай, кафе и биряни… времената бяха добри.“, спомня си той

Спомня си той.

Сега той обслужва преносимите тоалетни в прохода срещу малка такса и е оборудвал колата си с кислороден резервоар, за да предлага безплатна първа помощ на посетителите. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини