fbpx
5.8 C
София

Най-голямата в света слънчева ферма в Дубай ще бъде разширена до 2,8 GW

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Управлението на водните и енергийните ресурси на Дубай (DEWA) получи разрешение за строителството на петата фаза на слънчевата ферма Мохамед бин Рашид Ал Мактум Разширяването на слънчевия парк ще започне през второто тримесечие на 2021 година и ще увеличи мощността на най-голямата в света слънчева ферма. Към днешен ден тази слънчева електроцентрала предлага мощност от 900 MW, а след разширяването мощността ще нарасне до 2,8 GW.

Ръководителите на DEWA заявиха, че по този начин ползата от слънчевата ферма ще е тройна. Първият аспект е икономически – ще се увеличат инвестициите от страна на частните компании, ще се осигури стабилен ръст на икономиката на Дубай и ще се диверсифицира производството и доставката на електрическа енергия. Вторият аспект е екологичен – ще се намали изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата и ще се повиши ефективността на използване на природните ресурси. Третият аспект е социалният – DEWA ще покаже, че спазва принципите на корпоративното управление и разбира своята социална отговорност, понеже разширяването на слънчевата електроцентрала ще разкрие много нови работни места.

Това е петата фаза на разширяване на най-голямата слънчева ферма в света, при което нейната мощност ще достигне 2,8 GW. До 2030 година трябва да бъде приключена и последната фаза, при което мощността на тази електроцентрала трябва да достигне 5 GW.

Към днешен ден възобновяемите източници на енергия в Дубай имат дял от 7%. До 2023 година това число трябва да нарасне до 25%, а към 2050 година – 75%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини