Известно е, че за подобряване работата на своите услуги Google записва и съхранява информацията за всички потребителски действия в интернет. Гласовите заявки, историята на браузъра, движението на потребителите – всичко това е само една малка част от информацията, която се записва с сървърите на интернет гиганта.
Тази седмица Google представи дългоочаквана опция, която дава възможност за автоматичното изтриване на всички събрани за конкретен потребител данни. Предлага се избор: изтриването да става на всеки 3 или 18 месеца. След изтичането на този срок, всички данни, които Google е натрупал за вас, ще бъдат изтрити без вашето участие. Интересно е, че Google самостоятелно предложи на потребителите този начин за ограничаване на съхраняваните в сървърите на корпорацията потребителски данни.
Автоматичното изтриване (Auto-Delete) важи не само за историята на местоположенията, историята на браузъра и активността в приложенията, но и за историята на търсенията и на преглежданите филми в YouTube. Опцията не важи за гласовите команди, подадени на Google Assistant, както и на запитванията в YouTube, но тези данни лесно могат да бъдат изтрити ръчно.
Google добавя, че засега автоматичното изтриване работи в тестов режим и не е достъпно за всички потребители. След приключване на тестовете, абсолютно всички ще получат новата опция Auto-Delete. Важно е да знаем, че все пак някои обеми информация ще останат в сървърите на Google с цел повишаване качеството на обслужването.
Всичко важно от света на технологиите, директно в пощата ти.
С абонирането приемате нашите Условия и Политика за поверителност. Може да се отпишете с един клик по всяко време.
Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iPhone, Huawei, Google Chrome, Microsoft Edge и Opera!
