Китай даде на света близо два месеца да се подготви за може би най-голямата заплаха на нашето поколение. Виждаме нов коронавирус, който е крайно жесток срещу старите хора и хората с компрометиран имунитет.

Въпреки това, САЩ и Европа се провалиха в подготовката. Два месеца не са достатъчни за ваксина или за някакво чудодейно лекарство, но имаше какво да се направи. Можеше да се засили производството на защитни материали и дезинфектанти, на тестове, на респиратори.

Битката все още не е изгубена, но не трябва да се ослушваме

Учените успяха да свършат доста, за да разберат как имунната система реагира на вируса и най-вече защо някои хора се възстановяват самостоятелно. Успяха да установят, че e много устойчив на някои повърхности и издържа до 3 дни. Стана ясно, че дори пациентите, които го карат леко, са много заразни. Разбрахме, че вирусът не е създаден от човешка ръка. Текат проучвания за ваксини и терапии.

Какво обаче за това дали изграждаме имунитет? Може ли COVID-19 инфекция да ни се случи повторно?

Проучване, публикувано в bioRxic, направено в Китай, установява, че има основание да смятаме, че имунитет се изгражда. Важно е да отбележим, че това е предварителна публикация, която все още НЕ Е минала проверка. Други учени трябва да потвърдят откритието, за да сме категорични.

В какво се състои проучването?

Четири възрастни маймуни (резус макак) са получили SARS-CoV-2. Наблюдавани са техните симптоми и тяхното възстановяване. Постоянно е измервано количеството на вируса в тялото им. Седем дни след заразяването, една от маймуните е евтаназирана за анализ на органите – нос, бели дробове, черва, гръбначен мозък, сърце и пикочен мехур. Направена е оценка на ефектите на вируса върху тялото.

Пикът на вирусното натоварване е три дни след инфекцията. След 14 дни няма индикация за коронавируса. Става ясно, че антителата, които имунната система произвежда, нарастват на 14-и, 21-и и 28-и ден след инфекцията.

След 28 дни, две маймуни са инфектирани отново, а третата остава за контрол на изследването. Нито една от тях не развива симптоми след новото излагане на вируса, макар да е наблюдавано „преходно вдигане“ на температура при първите две маймуни. Направени са назофарингеални и анални тестове, които дават негативен резултат.

Пет дни след инфекцията една от маймуните е евтаназирана. В тялото ѝ не са открити следи от вируса или щети по белите дробове.

Учените заключили, че вторична инфекция не може да се случи, ако маймуните са изработили неутрализиращи антитела в ранна фаза на първоначалното боледуване. Съответно, оздравяващите пациенти няма да са в риск от повторна зараза, когато има достатъчно от специфичните антитела за развитие на имунитет към SARS-CoV-2.

Резултатите са много важни за създаването на бъдеща ваксина

Може да е от помощ на лекарите да разберат защо някои COVID-19 пациенти са изписани от болница, а в последствие дават позитивен резултат на тестовете. Ще се подобри диагностиката и терапията.

„В проучването нашите резултати индикират, че първоначалната SARS-CoV-2 инфекция може да защити организма от последващо излагане на вируса, което е важна отправна точка за прогнозата на заболяването и дава жизненоважни насоки за дизайна на ваксина. Важното е, че неуспешната промяна в моделите на NHP подсказва, че повторните положителни тестове на освободените пациенти не могат да се дължат на повторна инфекция“, отбелязват учените.

Две много важни неща:

  • Отново отбелязвам, че проучването трябва да бъде потвърдено от други учени, преди да се приема за чиста монета
  • Дори да е факт, че изграждаме имунитет, остава неясно колко време трае той

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари