fbpx
13.5 C
София

Създадоха нов тип твърд електролит без мъртви зони

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

С големия ръст на търсене на електромобили се увеличава и интереса към акумулаторните блокове с твърд електролит, които в бъдеще могат да заменят литиево-йонните. Но тяхното разпространение се спира поради ниската йонна проводимост на днешните полимерни електролити и недостатъчната химична стабилност на сулфидните електролити. Учени от Южна Корея създадоха нов, много по-ефективен вариант на полимерния електролит.

За разлика от литиево-йонните, полиелектролитните акумулаторни батерии с твърд електролит остават стабилни дори и след катастрофа, без да се самозапалват и изгарят. Нещо повече, при една и съща маса и размери тяхната енергийна плътност е от 1,5 до 1,7 пъти по-висока и тяхното време на технологичен живот е по-дълго.

Структурата на новият полимерен електролит може да се контролира с помощта на електростатично взаимодействие. Този подход дава възможност да се реши фундаменталния проблем на понижената подвижност на йоните в мъртвите зони, които неизбежно възникват в традиционните акумулаторни батерии с твърд електролит.

Новият електролит, разработен чрез управление на електростатичното взаимодействие на частици, е с размер няколко нанометра. Южнокорейските учени са синтезирали няколко подобни електролита с различна сила на електростатичното взаимодействие и са избрали подходящата наноструктура чрез използване на разсейването на рентгенови лъчи при малки ъгли. По този начин е станало възможно да се разбере какво е разпределението на йоните в тази наноструктура, което е дало възможност да се моделира тяхната молекулна динамика. Така е станало възможно да се определи разпределянето на заряда и да се създаде електролит без мъртви зони.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини