fbpx
1.1 C
София

Съобщиха за регистрирани високочестотни гравитационни вълни

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Революционен детектор, в кой да се използва кварц за усилване на високочестотните гравитационни вълни, бе изграден от австралийските учени. През първите 153 дни от неговата работа той регистрира две събития от подобен род. Възможно е това да е съвсем нов тип гравитационни вълни, който засега е неизвестен на астрофизиците. Предполага се, че източник на подобно излъчване може да бъде първична черна дупка или облак от частици тъмна материя.

Гравитационните вълни бяха предсказани от Алберт Айнщайн, който предположи, че движението на астрономическите обекти предизвиква вълнообразно изкривяване на пространствено-временния континуум. Тази хипотеза бе практически доказана през 2015 година, когато бяха регистрирани първите гравитационни вълни.

Доказано бе, че нискочестотните вълни са предизвикани от въртенето и сливането на две черни дупки или поглъщането на звезда от страна на черна дупка. Но използваните досега гравитационни детектори бяха чувствителни единствено към нискочестотните сигнали. Високочестотните гравитационни колебания досега оставаха неизучена и крайно важна за астрономията сфера.

Новият гравитационен детектор е създаден на базата на резонатор на обемна акустична вълна. В центъра на този прибор се намира кристален кварцов диск, който може да вибрира с висока честота, когато през него преминава звукова вълна, която в случая е предизвикана от гравитационна вълна. В резултат от въздействието на тези вълни възниква слаб електрически ток, който се регистрира от изключително чувствителен усилвател. Тези електрически сигнали са толкова слаби, че могат да бъдат усилени единствено от специално охладено до криогенни температури устройство – SQUID, свръхпроводящи устройство, използващо квантова интерференция. Само по този начин слабия полезен сигнал може да бъде отделен на фона на шумовете.

Експериментът е проведен на два етапа, които са протекли през 2019 година и е продължил общо 153 дни. През това време са фиксирани два сигнала – на 12-ти май и на 27 ноември, като и двата са с честота около 5 MHz. Досега информация за тези експерименти не е публикувана, понеже са правени многобройни проверки и допълнителни тестове.

Все още няма предположения какво би могло да излъчи подобни сигнали. Както вече казахме, предполага се че Техният източник е първична черна дупка или облак от частици тъмна материя. Това е важно, тъй като през 90-те години на миналия век се разбра, че Вселената се разширява все по-бързо, тоест с ускорение. Като причина за това бе посочена така наречената „тъмна материя“, което може да доведе до промяна на константата на Хъбъл, а може да се окаже и че теорията на гравитацията на Айнщайн е непълна.

Сега се подготвя нова апаратура, която да потвърди тези експерименти. Ако те наистина бъдат потвърдени, то това ще бъде голям пробив в астрофизиката.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини