fbpx
5.8 C
София

Невронната мрежа MuseNet генерира композиции по първите няколко ноти

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

OpenAI представи нов иновативен алгоритъм за генериране на музикални произведения. Това е невронната мрежа MuseNet, която може да използва десет музикални инструмента и самостоятелно е достигнала до законите, заложени в музикалните стилове.

В демонстрационните тракове, качени в сайта на разработчика MuseNet само по първите няколко ноти може да създаде музикално произведение в стил Моцарт, Рахманинов, джазови мелодии, да създаде микс от Шопен с Bon Jovi и т.н. Ефектът е наистина поразителен.

До 12 май всички желаещи могат да пробват MuseNet. А при желание, в сайта на компанията може да се прослуша някой от качените тракове, под които се появява поканата за създаване на акаунт в „музикалния електронен облак“. OpenAI помоли всички за малко повече търпение, понеже желаещите са много.

Най-характерната черта на новия изкуствен интелект е, че той самостоятелно е изучил музиката. Той се базира на революционния алгоритъм за генериране на текстове GPT2. Този алгоритъм работи, като използва огромен масив от данни за предсказване на следващата дума в англоезичен тест. MuseNet върши същото, но с MIDI файловете.

След обработката на гигабайти музикални файлове – от Менделсон и Чайковски до GreenDay и Лейди Гага, MuseNet е успял да сформира законите на музикалната хармония.

Днес ИИ алгоритъмът вече предсказва всяка следваща нота в мелодията, както и какъв музикален инструмент или инструменти да бъдат използвани.

Предлагат се два режима за тестване на MuseNet: опростен и разширен. В опростения се генерират кратки тракове. В разширения режим е дадена възможност потребителят да избере стила, композицията и инструментите, които ще използва изкуствения интелект. Дадена е възможност за сваляне на генерираната музика в ogg формат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини