fbpx
5.8 C
София

Новата версия на CryptoWall криптира данните с чувство за хумор

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Авторите на CryptoWall пуснаха нова версия на рансъмуер заплахата си под версия 4.0, съобщават от Bitdefender и HEIMDAL Security. Новото в нея е, че освен, че криптира файловете, тя криптира и техните имена, правейки трудно разпознаването им от страна на жертвата. Освен това, в тази нова версия авторите на заплахата използват обновени комуникационни протоколи, правейки засичането на заплахата трудно и от новото поколение корпоративни защитни стени. Другото ново тук са файловете с искане за откуп за получаване на данните обратно: HELP_YOUR_FILES.TXT, HELP_YOUR_FILES.HTML и HELP_YOUR_FILES.PNG. Тук присъства и секция с често задавани въпроси и отговорите им, както и шеговито послание, като по думите на авторите на програмата, CryptoWall Project, както го наричат вече, идва, за да ви помогне и образова.

CryptoWall Project не е зловреден и неговата цел не е да нанесе щети върху човек и неговите данни. Проектът се провежда с единствената цел да помогне с по-добра информираност в областта на информационната сигурност, както и да послужи като сертифицираща програма за антивирусните продукти и тяхната способност да защитават данните. Заедно ние правим Интернет по-добро и сигурно място“, гласи краткото послание.

HEIMDAL споделят, че нивата на засичане на заплахата от страна на популярните продукти за защита са изключително ниски все още, правейки заплахата по-опасна от и без това все още успешната CryptoWall 3.0.

Подобно и на миналата версия на рансъмуера, и тази версия използва мрежата на TOR за комуникация с жертвата и плащане на откупа, свързва се с вече компрометирани страници и прави от машината част от зомби бот мрежа.

За съжаление, посочват HEIMDAL Security, няма какво толкова да направите, ако станете жертва на заплахата, тъй като нивата на криптиране, които ползва CryptoWall са все така високи. Можете обаче, посочват специалистите, да направите няколко неща, които да минимизират шанса да попаднете под ударите на заплахата.

На първо време, уверете се, че ползваният от вас софтуер е обновен до последната си версия, в това число и операционната система. Архивирайте данните си често и постоянно. Не пазете важни данни на системата си. Не отваряйте спам писма или такива, които идват от непознати за вас страни. В никакъв случай не отваряйте прикачените файлове в тези съобщения. Използвайте антивирусно решение, което засича този тип заплахи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини