fbpx
10.8 C
София

Нова акция на Европол и САЩ премахна десетки мошенически страници

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Съвместна полицейска акция между евроченгета и представители на американските служби е отговорна за свалянето 700 домейна офлайн при акция за премахване на измамнически сайтове от Мрежата.

Общо 690 домейна са били премахнати в резултат на акцията с кодово име In Our Sites – Transatlantic 3 – операция, в която са взели 10 правораздавателни агенции от осем държави. Така от началото на операцията, съобщава британския V3, домейните, които са минали в офлайн режим наброяват вече 2550. В кампанията ръководена от Европол са взели участие представители на правоохранителните органи от Белгия, Дания, Франция, Унгария, Румъния, Испания и Великобритания. В последната акция от операцията 297 са американските домейни и 393 в Европа, като участие са взели и властите в Хонк Конг. Домейните са били дом на мошенически страници, които са подлъгвали потребителите им да си закупуват крадени стоки, а също онлайн магазини, които са лъжели в офертите си – голяма част от тях са били и страници, на които са се предлагали откраднати финансови данни. Роб Уейнрайт, директор на Европол изрази задоволството си от съвместната работа на полицейските агенции, заявявайки, че акцията е поредното доказателство за ползите от трансатлантическото сътрудничество между службите. „Ние пращаме сигнал на престъпниците, който служи да им покаже, че не могат да се чувстват никъде в безопасност“, добавя той.

Уейнрайт обаче изразява притеснението си от факта, че поради финансовата криза, от която света все още не е излязъл напълно, хората биват изкушавани да пазаруват стоки на цени, които са твърде ниски, за да изглеждат реални. „Потребителите е нужно да разберат, че чрез закупуването на подобни стоки, те подкрепят организираната престъпност“, споделя той.

Началните страници на свалените сайтове вече са заменени от предупредително съобщение (показаното по-горе), което информира, че сайтът е бил премахнат.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини