Съвременните роботи са достатъчно развити за самостоятелно изпълнение на някои тясноспециализирани задачи. Засега роботите не могат съвсем без хора. Но системите за управление на роботи непрекъснато се усъвършенстват и постепенно стигат до ниво, при което могат да се използват и от неподготвени специалисти. Учени от Ню Йорк създадоха нова подобна система, базирана на допълнена реалност.

Групата специалисти, ръководена от Джаред Алън Франк, създаде специализирана AR система, която работи на обикновен таблет или смартфон. Приложението използва камерата на мобилното устройство за анализ на околната среда, върху която се проектират виртуалните обекти. Потребителят, или в този случай операторът, може да избере обект и от специален списък да избере необходимите действия, които роботът да извърши.

Системата е създадена с помощта на Xcode на Apple и може да разпознава роботите и да определя тяхното местоположение в реалното пространство. След това софтуерът изгражда виртуална координатна мрежа, в която се извършват всички следващи действия. Командите в рамките на тази координатна мрежа за роботи се обработват от миникомпютъра Raspberry Pi и се предават чрез безжична Wi-Fi връзка.

Тестовете на новата AR система за управление на роботи показа много добри резултати в лабораторни условия. Предстоят изпитания в сферите на строителството и промишлеността.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари