13.5 C
София

Новият електрод на компанията Nawa тройно увеличава плътността на енергията на литиевите батерии

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Френската компания Nawa започна производството на нов електрод, който радикално увеличава производителността на сега съществуващите и на бъдещите литиевойонни батерии. Новата технология тройно увеличава тяхната плътност на енергията, десет пъти тяхната мощност, значително ускорява времето на зареждане и увеличава тяхното технологично време на живот.

Компанията Nawa Technologies е известна преди всичко като производител на суперкондензатори и досега много пъти бе заявявала, че същите електроди, които се използват в тези устройства, възнамерява да адаптира за сегашните литиевойонни батерии, с което значително ще увеличи тяхната производителност.

Главната иновация на компанията е промяна на устройството на електродите и ускоряването движението на йоните в активния материал на електрода, Съвременните електроди от активен въглен са направени от смес от прах, добавки и свързващо вещество. В електродите, в които се използват въглеродни тръби, тези тръби имат вид на разкъсани и силно разбъркани спагети. Поради тази причина, йоните в тях се движат хаотично и техния път към токовия колектор често се оказва блокиран.

Строго вертикално разположените нанотръби на Nawa в анодите и/или катодите повече приличат на четка за коса със стотици милиарди прави късчета нанотръби на един квадратен сантиметър. Всеки един от тях е покрит с активен материал.

В резултат от това значително се съкращава дължината на пробега на йоните. понеже всяка частица литий директно се съединява с нанотръба. Дистанцията, която трябва да изминат йоните през литиевия материал е едва няколко нанометра, а не няколко микрометра, както е в обикновените електроди.

По този начин, способността на батерията да се зарежда и разрежда нараства цели десет пъти, като едновременно с това нараства енергийната плътност. Тоест, акумулаторния блок на автомобилите може да стане осезателно по-малък, по-лек и да се зарежда по-бързо. Според представителите на компанията, само за 5 минути акумулаторната батерия с новата технология се зарежда до 80%.

Освен това, благодарение на използването на свръхлеки нанотръби и по-малкото свързващ материал, акумулаторните батерии стават още по-леки и по-компактни. Експериментите показват, че с използването на електродите на Nawa Technologies плътността на енергия по отношение на теглото нараства два пъти, а по отношение на обема – три пъти.

И още, твърдата структура на използваните нанотръби и голямата площ на тяхната повърхност рязко намаляват факторите на риск, които карат батериите да губят производителността си и с течение на времето да се повреждат. Според разчетите на Nawa, технологичното време на живот на литиевойонните батерии се увеличава пет пъти.

Компанията Nawa Technologies обяви, че ще представи на пазара опростената версия на своята нова технология през 2022 година. А година по-късно ще започне използването на пълноценната версия на тази перспективна технология.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини