fbpx
0.8 C
София

Нови API-библиотеки за Firefox, за използване на SIMD команди в уеб-приложенията

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В нощните компилации на Firefox е добавена програмната библиотека API JS-SIMD (Single Instruction, Multiple Data), позволяваща паралелна обработка на данните чрез SIMD процесорни инструкции, с помощта на които е възможно обработването на много данни с една процесорна инструкция. Новият API JS-SIMD засега работи само с приложения, използващи програмната библиотека Asm.js, която е подмножество от ниско ниво на езика за програмиране JavaScript. API JS-SIMD не е тясно свързана с конкретна процесорна архитектура и може да използва SIMD инструкциите както на Intel, така и на ARM.

Специалистите от Mozilla планират използването на API JS-SIMD да става не само чрез помощната библиотека Asm.js, а и с обикновен JavaScript-код. В момента се работи върху поддръжката на JS-SIMD в компилатора Emscripten, като по този начин ще стане възможно транслирането на C/C++ механизмите на SIMD в JavaScript кода.

За демонстрация на разликата в производителността е показано построяването на Манделбротовото множество с използване на SIMD и без него. При използване на JS-SIMD библиотеката се получава четворно увеличение на производителността, а при други тестове скоростта нараства 10 пъти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини