19.7 C
София

Нов електромобил ще добива криптовалута, докато се зарежда

Най-четени

Изчислителните възможности на компютърните системи на електрическите автомобили нарастват експоненциално. Колите, които обещават един ден да предложат пълно самоуправление, а към момента подпомагат водача по време на движение, изискват наистина големи компютърни възможности, за да може софтуера в тях да осмисля заобикалящия го свят и да гарантира безопасността на пасажерите.

Ето защо някои компании, произвеждащи електрически автомобили, сега искат да предложат потенциални ползи от тези големи компютърни възможности на своите клиенти, не само по време на движение на автомобила, а и по време на неговото зареждане.

Една такава компания е канадският производител на превозни средства и скутери Daymak, чийто главен изпълнителен директор Алдо Баоичи обяви, че се надява да обърне представите с предстоящия автомобил на компанията 2023 Spiritus, който ще представлява автономен автомобил, предназначен за копаене на криптовалути, докато е паркиран и в режим на зареждане, съобщават от популярния портал Wired.

Според прессъобщенията от юни компанията е успяла да събере 350 милиона долара от предварителни поръчки – и естествено, тя също така приема блокчейн форми на разплащане, включително Doge, Etthereum и Cardano.

Баоичи очевидно прави това, което всеки популярен икономист би ви казал да не правите – слага всичките яйца в една кошница, като изглежда, че за главния изпълнителен директор криптовалутите наистина са бъдещето. Когато предстоящия автомобил на Daymark бъде представен на пазара, „ще бъдем в средата на блокчейн революцията“, казва в изявлението си Баоичи. „Дотогава ще приемаме всички плащания в криптовалута и ще проектираме бъдещите си електромобили точно с оглед на това бъдеще.“

Други производители на автомобили вече тъпчат мощни суперкомпютри в автомобилите си Всъщност чистият изчислителен капацитет на някои модели на пазара вече е толкова голям, че може да помогне за решаването на някои проблеми, които са от мащаба на проблеми, свързани с националната сигурност на САЩ.

„Идеята има огромен потенциал, защото разглеждаме не хиляди, а десетки милиони суперкомпютри в целия свят, които един ден ще се намирам по паркингите, скрити под шаситата на лъскави електрически автомобили“

каза Кийт Стрийър, вицепрезидент на NVIDIA за световни инициативи за изкуствен интелект, пред Wired. NVIDIA е начело в изграждането на суперкомпютри, предназначени за автономни превозни средства.

„В Съединените щати или Германия това може да не е толкова голяма сделка, но в по-малките държави определено ще бъде, тъй като автономните камиони и коли в тях тепърва ще тръгнат по пътищата, като това напълно ще промени изчислителния потенциал на тези държави“, добави Щриер.

Но колкото по-интелигентни стават автомобилите, толкова по-уязвими са за кибератаки, предупреждават експерти. Според проучване на представители на Eвропейския съюз, публикувано през февруари, изкуственият интелект прави автономни превозни средства „силно уязвими“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини