fbpx
-9.6 C
София

Нов метод за засичане комуникациите на потенциалните извънземни

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Изминаха 70 години откакто физикът Енрико Ферми зададе емблематичния въпрос „Къде са те тогава?“ по отношение на следите от извънземните цивилизации, които би трябвало да са лесни за откриване, ако не сме сами във Вселената. Въпросът днес е известен като „Парадокс на Ферми“ и най-различни екипи авторитетни учени отдавна се опитват да разберат на какво се дължи притеснителното отсъствие на извънземните. Търсенето на доказателства за съществуването на извънземен разум остават безплодни, въпреки че за тези изследвания се дават все повече пари, а учените продължават да спорят къде и с какви най-съвременни методи следва да търсим този разум. В представената наскоро нова научна работа изследователите предлагат да обърнем внимание на потенциалните сигнали от използваната междузвездна комуникация. Има вероятност да разберем, че не сме сами във Вселената.

Майкъл Гилон от Университета в Лиеж, Франция и Артьом Бурданов от  Масачузетския технологичен институт (MIT), САЩ с поддръжката на професор Джейсън Райт от университета на Пенсилвания, САЩ се придържат към теорията, че извънземният живот се е появил значително по-рано от човечеството и на нейна база предложиха нова хипотеза.

 

Според съвременната наука, Млечният път се е образувал преди около 13,5 милиарда години. Нашата Слънчева система е сравнително млада, а човечеството съществува от едва 200 хиляди години. През изтеклото време други цивилизации биха могли не само да възникнат, но и да колонизират Млечния път.

Второто предположение в тази научна работа е, че най-вероятно извънземните са изпратили във всички посоки свои галактични изследователски сонди, които приличат на самовъзпроизвеждащите се машини на фон Нойман. Според авторите на научния труд, тези апарати биха сформирали комуникационна мрежа, използвайки звездите като гравитационни лещи, които значително засилват ефективността на връзката.

Тази илюстрация показва как работят гравитационните лещи. Гравитацията на един голям галактически куп е толкова силна, че огъва и изкривява светлината на далечните галактики зад него
 

Според тази хипотеза, около всяка звезда на Млечния път има подобни сонди, включително и около Слънцето. Предположението на учените е тези сонди да бъдат търсени около най-близките до нас звезди с помощта на слънчева гравитационна леща (SGL). Проблемът тук е, че фокусното разстояние на една гравитационна леща започва от 550 астрономични единици разстояние от Слънцето и откриването на подобно хипотетично устройство за междузвездна комуникация е твърде сложно. Информацията съобщи изданието Universe Today.

Според тази интересна идея, най-доброто място за търсене на подобни сонди, които учените наричат Фокални междузвездни комуникационни устройства (FICD), е звездата Wolf 359. Това е червено джудже, което е на разстояние 7,9 светлинни години от нас и е малко по-далече от Алфа Кентавър и Звездата на Бернард.

 

Според изследване, публикувано през 2019 година, предполага се, че Wolf 359 по структура много прилича на Проксима Кентавър – най-близката до Земята звездна система, намираща се на разстояние от 4,24 светлинни години. И двете системи се състоят от звезда тип червено джудже с малка маса с една близко разположена орбитална планета (до няколко пъти по-масивна от Земята), както и по-далечна и по-голяма планета (вероятно газов гигант). Въпреки това, за разлика от Proxima b и c , все още не е потвърдено дали Wolf 359 има планетарна система.

Особеното е, че Wolf 359 случайно се намира в плоскостта на еклиптиката – орбиталната равнина на Земята. Това означава, че един хипотетичен наблюдател може да види оттам преминаващите пред Слънцето планети на нашата Слънчева система, включително и Земята. Обратното също е валидно: ние можем да наблюдаваме и да регистрираме случващото се около Wolf 359. Това разположение на небесните тела дава възможност на FICD за редовно изпращане на междузвездни съобщения.

Навсякъде около нас има планети. Но къде са всичките извънземни?

„Благодарение на своето местоположение Земята би трябвало един път в годината да попада в лъча на междузвездната комуникация на тази хипотетична извънземна сонда, която изпраща сигнал към Wolf 359. Аз направих необходимите изчисления, които водят до извода, че ако една или няколко FICD сонди изпращат сигнали в оптичния диапазон, когато Земята се намира в зоната на този лъч, ние би трябвало да можем да регистрираме това излъчване дори и с помощта на телескоп с доста скромен размер“ – заяви Гилон.

За да проверят истинността на своята хипотеза, Гилон и Бурдаков започнаха да изучават данните от различните телескопи и се опитаха да намерят излъчване на FICD устройства някъде около Wolf 359. Те са използвали телескопите, разположени в Европейската южна обсерватория (ESO) La Silla и Paranal в северната част на Чили. Резултатът засега е отрицателен.

 

Това съвсем не означава, че новата хипотеза на учените е невярна. Причината за отрицателния резултат могат да бъдат десетки различни фактори. Учените възнамеряват да използват данните и на по-големите телескопи, както и  астрономическите инструменти от следващо поколение, които се изграждат в момента, а някои от тях ще бъдат изведени в орбита. Включително обсерваторията Vera C. Rubin, предназначена да изследва нашата галактика и подробно да картографира космическите обекти с най-различни размери, намиращи се в Слънчевата система, включително и мистериозния астероид Oumuamua, за който някои учени са на мнение, че е именно подобна извънземна космическа сонда.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини