fbpx
12.8 C
София

Някои технологични компании планират да върнат отново служителите си в офисите

Най-четени

Facebook планира да започне връщането на служителите и работата си в офисите през май, след повече от година откакто изпрати служителите си по домовете, заради пандемията от COVID-19, според информация от Bloomberg. Главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг обяви планове за отдалечена работа в началото на пандемията, които обещаваха, че около половината от служителите на компанията ще могат да работят отдалечено през следващите между пет и десет години, но докато тази трансформация на офис пространствата и фирмената структура настъпи, работата присъствено в офисите, поне с ограничен капацитет, е непосредственото бъдеще, което компанията планира.

Facebook отваря отново офисите си в района на централата си в Менло Парк, но ограничава капацитета до 10 процента от общия стандартен капацитет. Компанията очаква най-големите ѝ офиси да не достигнат 50 процента от капацитета си служители до септември, пише Bloomberg. В допълнение към ограничаването на броя на хората, които работят в непосредствена офис среда, Facebook също така планира това да се случи със засилен контрол на изискванията за носене на маски, социално дистанциране и ежеседмично тестване на всички служители за COVID-19.

Uber се надява да върне служителите си към работа в офиса още по-рано. Компанията за споделени пътувания и почасови транспортни услуги обяви, че ще отвори своята централа в Mission Bay, Сан Франциско, на 29 март, с ограничен капацитет от 20 процента от общия брой служители, които може да поеме, според информация от Ройтерс. Uber планира да следва подобни ограничения и мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса, каквито е предвидила да използва Facebook, изисквайки носене на маски и/или шлемове за лица, редовно почистване и изискване служителите с болни членове на семейството да останат по домовете си. Преди този план за възобновяване на присъствената работа в офисите, Uber беше планирала да остави служителите си да работят в среда на хоум офис поне до средата на месец септември 2021 г.

Други технологични компании в и извън Силициевата долина възприемат по-смесени (хибридни) подходи или просто все още не са обявили своите планове, или следват вече установените и разписани такива. Twitter направи голяма крачка и разреши работата от дома за неопределено време за всички свои служители съвсем в началото на пандемията. Компанията обаче няма определена дата кога отново планира да отвори офисите си, но със сигурност е ясно, че това ще става постепенно, като офисите ще започнат работа с капацитет от 20 процента, каза представител на Twitter за популярния технологичен портал The Verge.

Google и Microsoft също разглеждат хибридни работни модели за напред, като Microsoft започва от това, че планира да отвори отново централата си в Редмънт, Вашингтон, на 29 март. Компанията също така очаква работата от дома на непълно работно време да бъде превърната в стандарт за всички служители в офисите. Плановете на Google, от друга страна, са по-малко сигурни и компанията не отговори веднага на искането за допълнителен коментар и разяснения, изпратено от The Verge, но още през 2020 г. заяви, че служителите ще имат разрешение да работят от домовете си до септември 2021 г. и че ще проучи изискването на някои служители да се въведе работен режим, който изисква присъствен режим в офисите само през три дни в седмицата.

Apple не отговори на искането за разширяване на плановете си за връщане към работа в офиса в стандартна обстановка, но се съобщава, че компанията е наредила на някои служители да се върнат в офисите си още през май 2020 г, което предизвика разнопосочни реакции и известни критики към мерките на компанията за ограничаване на заразата.

Amazon също не е дала ясни и актуализирани планове за справяне с предизвикателството по връщане на служителите на работа в офис среда, като складовите работници на компанията продължават да работят, за да изпълняват огромно нарасналите поръчки на крайните клиенти. Amazon също често е обект на много и разнопосочни критики по отношение на нейните собствени мерки за справяне с пандемията, тъй като според много синдикати, експерти и някои служители, компанията не прави достатъчно, за да предпази работниците, които няма как да вършат работата си онлайн, а се налага да извършват физически труд присъствено, да се заразят с коронавирус.

Все още съществуват редица рискове, свързани с работата на закрито и в непосредствена близост до други хора, а ваксинирането не гарантира, че вирусът не може да се предаде. Но тъй като компаниите ще връщат бавно към каквито и да било „нормални“ условия на работа, изглежда сигурно за служителите на всички компании от технологичния сектор, че няма очертания отдалечената работа от вкъщи скоро да изчезне като практика, а вероятно и за някои компании ще остане като част от традиционните режими на работа, като целта на управлението на човешките ресурси ще бъде постигане на баланс между офис и отдалечената работа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини