fbpx
-5.8 C
София

„Омразата витае във въздуха“: изучиха еволюцията на расистките групи във Facebook и в ВКонтакте

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

С широкото разпространение на социалните мрежи хората могат да се свързват един с друг само с няколко клика на мишката. Съвсем леко и непринудено се формират групи от хора с общи интереси. В последно време дейността на тези групи се свързва с пика на престъпленията в целия свят. В малки и изолирани части от социалните медии се осъществява радикализация на мненията, което е опасно за хора с неустойчива психика.

Според новото научно изследване публикувано в списание Nature, онлайн омразата процъфтява благодарение на самоорганизиращи се мащабируеми клъстъри, които се съединяват помежду си и формират устойчиви мрежи. Тези структури обхващат няколко социални мрежи в различни държави и на различни езици. В така образувалите се групи на тотална омраза няма национални граници и те са изключително устойчиви и мигрират от платформа към платформа.

Учените от университета „Джордж Вашингтон“ ръководени от от професора по физика Нийл Джонсън (Neil Johnson) разработиха първия в света картографски модел, с който обясняват поразителната жизненост на тези клъстъри. Те считат, че тяхната научна работа може много да помогне на платформите на социалните мрежи и на регулаторните органи по-ефективно да се борят с тези групи.

„Омразата разрушава и взема животи, при това не само както видяхме в Ел Пасо, Орландо и Нова Зеландия. Това става и психологически – чрез онлайн тормоз и реторика“ – твърди Джонсън. „Ние решихме да се доберем до основите на онлайн омразата: да изучим, защо тя е толкова устойчива и как най-добре можем да се борим с нея. Говори се, че любовта витае във въздуха. Ние открихме, че омразата, уви, също“.

За да разбере по какъв начин омразата се разпространява в интернет, екипът най-напред изучил връзките между тези клъстъри. Специалистите се фокусирали върху двете най-големи социални мрежи – Facebook и ВКонтакте. Започвайки с един клъстър на омразата те проследили връзките към втори подобен, силно свързан с оригинала. Оказа се, че омразата излиза извън пределите на конкретните интернет платформи чрез формирането на нови огнища на „инфекцията“ в Instagram, Snapchat и WhatsApp.

Мрежите са географически твърде разнообразни. Така например, ВКонтакте е популярна в Източна Европа, но изключително активно се използва от американските расисти. Клъстърите във Facebook се простират от САЩ към Западна Европа, но има от същите огнища в Южна Африка и Филипините. Това довежда до доста странни кроскултурни връзки, пишат авторите на научната работа. Така например, неонацистките клъстъри с членове от Великобритания, Канада, САЩ, Австралия и Нова Зеландия включват материали за английския футбол, Брекзит и изображения, качени от скинхедс, като към всичко това са добавени „черни музикални жанрове“.

Изследователите забелязаха, че клъстърите създават нови стратегии на адаптацията, за да могат да се прегрупират и прехвърлят към други платформи и евентуално да се завърнат към старата социална мрежа след бан. Наблюдава се миграция на тези клъстъри към други платформи, като понякога се използват други езици, за да не бъдат открити и наново блокирани. По този начин клъстърът бързо си възвръща хилядите привърженици и фенове на на същата платформа, където е бил блокиран. А това означава, че е необходима съвместна междуплатформена работа за ограничаване на групите, бълващи омраза в интернет, считат авторите на изследването.

„Можем да направим аналогия с бурените – независимо колко от тях ще изскубнете от двора си, те се завръщат от немарливите съседи в още по-агресивен вид. В онлайн света всички съседни дворове са свързани помежду си по много сложен начин – почти като чрез червееви дупки. Ето защо отделните платформи на социалните мрежи, като например Facebook, имат нужда от нови анализи като нашия, за да се намерят по-ефективни методи за справяне със злото“ – каза д-р Джонсън.

Изследването обхваща няколко години, включително 2018-та. През този период се случиха някои крупни събития, които силно повлияха на структурата на мрежите на расистите. Едно от най-важните събития от подобен род бе забраната на Ку-клукс-клан (ККК) във Facebook. Това доведе до масовата миграция на американските ККК групи в руската социална мрежа ВКонтакте. В повечето случаи това бяха просто огледални образи на сайтовете, които тези групи са създали във Facebook. Но и там ситуацията се усложнява, когато Украйна също решава изцяло да блокира тази социална мрежа. Именно тогава част от тези Facebook групи отново се завръщат във Facebook, но използват доста хитър подход – често вмъкват символи на кирилица, за да не могат алгоритмите на социалната мрежа да ги открият.

Друго мащабно събитие от този род бе стрелбата в гимназията Паркланд (Parkland), когато се изясни, че стрелецът активно се е интересувал от ККК. След престрелката редица малки групи от привърженици на ККК започват да формират връзки с по-големите и по-устойчиви групи на омраза.

„Тази адаптивна еволюционна реакция помага на този децентрализирания ККК организъм да се защитава, като обединява несвързаните преди това към него привърженици на тази идея“ – заявяват авторите на научната работа.

Активната динамика на онлайн групите на омразата, показани във вид на графика. Отгоре е показана екосистемата на ККК в социалната мрежа ВКонтакте преди и след стрелбата в Паркланд, Флорида, на 14 февруари 2018 година. През следващите седмици след стрелбата бързо се осъществяват връзки между клъстърите, които дотогава са били изолирани. Второто изображение показва затворените групи във ВКонтакте (с червено), отворените групи (в зелено) и силните връзки между клъстърите. На третата графика се вижда подобна еволюция на екосистемата при антизападните групи след удара на коалицията срещу лидера на джихадистите на 18 март 2015 година

Тази научна работа бе подробно изучена от екип експерти от университета на Маями, които предложиха четири стратегии за намеса, които социалните мрежи могат незабавно да приложат:

  • Отслабване на силите и намаляване броя на големите клъстъри чрез блокирането на малките клъстъри. Именно малките клъстъри подхранват големите и им осигуряват необходимата устойчивост след наложен бан
  • Атакуване ахилесовата пета на онлайн групите на омраза чрез случайно блокиране на отделни малки части потребители от малки клъстъри на омраза, за да се подкопае глобалната клъстърна мрежа. Случайният избор на бановете намалява вероятността за ответна реакция
  • Да се насъскат големите клъстъри един срещу друг и да се използват клъстъри на антиомраза, които директно да взаимодействат с клъстърите на омразата. Идеята на този подход е, че една от причините хейтърите да се организират в онлайн групи е, че във форумите на уеб пространството те могат свободно да изразяват своята гледна точка, която не е приемлива в обществото. Тук те си общуват свободно, без да се притесняват или страхуват от наказание. Именно тук присъствието на техни противници ще им развали комфорта и много от хейтърите ще напуснат образувалата се група
  • Създаване на междинни клъстъри, които привличат към себе си групите на омразата. По този начин могат да се изявят разликите в техните идеологии и те бъдат накарани да се съмняват в своите позиции

Учените от Маями отбелязаха, че всяка една от тези стратегии може да бъде използвана в глобален мащаб и едновременно във всички социални мрежи, без да се споделя конфиденциална информация или търговска тайна – нещо, което досега създаваше проблеми.

С помощта на тази нова карта и чрез нов математически модел д-р Джонсън и неговият екип разработва специализиран софтуер, който ще помогне на органите да осъществят описаните по-горе стратегически намеси в социалната тъкан на онлайн комуникациите.

Но има друг, твърде съществен момент. Вероятно правоохранителните и регулаторните органи ще могат да използват тези методи за разрушаване не само на групите на омразата, но и други онлайн общества. Например, онлайн групите активисти на политическата опозиция. Учените вече са почти готови със своя специализиран софтуер, който ще даде възможност на властите да автоматизират тези действия. Но в този случай едва ли може да се разчита на международна съвместна работа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини