fbpx
6.3 C
София

Операционната система Essence използва собствено ядро и графична среда

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Официално бе представена операционната система Essence, която вече е достъпна за тестване. Интересното на този проект е, че той е създаден и се развивала от само един-единствен човек още от 2017 година. Essence е написана буквално от нулата и е характерна със специфичния си подход към изграждането на десктоп средата и графичния стек. Една от най-интересните особености е възможността за разделянето на програмните прозорци на раздели, като по този начин в един и същ прозорец е възможно да се работи с няколко програми, както и приложенията да бъдат групирани в собствени прозорци в зависимост от извършваните задачи. Кодът на проекта е написан на С++ и се разпространява под MIT лиценза.

Прозоречният мениджър работи на ниво ядрото на операционната система, а интерфейсът се пресъздава с помощта на собствена графична библиотека и софтуерен векторен енджин, поддържащ сложни анимирани ефекти. Целият интерфейс е изцяло векторен и автоматично се мащабира за произволни екрани и резолюции. Цялата информация за стиловете се записва в отделни файлове, което дава възможност за лесна смяна на темата и дизайна на приложението. За осъществяване на OpenGL рендирането се използва кода от Mesa. Поддържа се работата с няколко езика, а за изобразяване на текста се използват шрифтовете FreeType и Harfbuzz.

Ядрото включва планировчик на задачи с поддръжката на множество нива на приоритет, подсистема за управление на паметта с поддръжката за споделена памет, mmap и многонишкова работа със страниците памет, мрежови стек (TCP/IP), аудио подсистема за качествен звук, VFS и файловата система EssenceFS с отделен слой за кеширане на данните. В допълнение към собствената файлова система са предоставени драйвери за Ext2, FAT, NTFS и ISO9660. Поддържа се експортирането на готови функционални програмни модули, както и импортирането на подобни модули. Има драйвери за ACPI с ACPICA, IDE, AHCI, NVMe, BGA, SVGA, HD Audio, Ethernet 8254x и USB XHCI.

Съвместимостта с външните приложения се постига с помощта на POSIX софтуерен слой, който е достатъчно за стартирането на GCC и част от помощните програми на Busybox. За Essence са портнати редица приложения, включително С-библиотеката Musl, емулаторът Bochs, както и GCC, Binutils, FFmpeg и Mesa. Сред специално създадените за Essence графични приложения са удобен файлов мениджър, текстов редактор, IRC клиент, програма за преглед на различни приложения и системен монитор.

Операционната система Essence може да работи с хардуер с по-малко от 64 MB оперативна памет и заема около 30 MB дисково пространство, което е удобно за вградени и промишлени системи. За икономия на ресурсите се изпълнява само текущото активно приложение, а всички фонови програми се спират. Зареждането и приключването на работа отнема по-малко от една секунда. Ежедневно се публикуват нови готови компилации, които са специално оптимизирани за тестване в QEMU.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини