Няма и няма как да има крайна сигурност – както във физическия, така и в цифровия свят. Една популярна шега отпреди години, засягаща информационната безопасност гласеше, че първият закон на компютърната сигурност е: „Не си купувай компютър“, а вторият: „Ако си купите компютър, не го включвайте“. Разпространението на компютрите днес в ежедневието ни е всепроникващо. Само преди някакви си 20 години в къщите си хората имаха един настолен компютър и в редки случаи лаптоп. Днес в домовете си имаме телефони-компютри, перални-компютри, телевизори-компютри, фурни и хладилници, прахосмукачки и какво ли още не, което е компютър и често те са интернет свързани. Какво ли може да се обърка?!

Серг Бел е човек, който със сигурност знае това-онова за информационната сигурност. И няма как да е другояче, понеже Бел е основател на Acronis, водещ доставчик на решения за сигурност на информацията, известни с популярните си решения за архивиране на данни, но и не само. И Бел е ужасен от несигурността в днешния цифров свят.

„Би трябвало да се страхувате от прахосмукачката си: тя най-вероятно е направена в Китай“, споделя Бел в интервю за The Register, допълвайки, че тя е свързана с Интернет, вероятно е снабдена с камера, микрофон и карта на апартамента ви. По този начин прахосмукачката събира всички тези данни, предполагаемо за ваше улеснение, но няма какъвто и да е начин да разберете как се използва тази информация и какво би могло да се направи чрез нея. „Вие не се замисляте за това, но това е потенциално значим риск за сигурността и поверителността ви“, уверен е Бел.

Според него, хората по начало не са наясно за рисковете, свързани с тяхната безопасност, сигурност и защита на личното им пространство по отношение на разпространението на интелигентните устройства. Хората, продължава Бел, живеят в свят населен от биологически същества, които са лесно приспособими към постепенни промени в хода на дългата си еволюция, но експоненциално случващите се промени са нещо различно, обяснява пред британската медия роденият в Русия сингапурски гражданин.“Това, което се случва в света на данните, света на компютрите и в света на знанието е, че тук имаме множество експоненциални промени. И една от тези промени е, че устройствата стават експоненциално по-интелигентни всяка година, всеки месец, и си имаме работа с експоненциално повече на брой такива устройства. И ние сме експоненциално все по-зависими от тях“. В същото време, това разпространение на интелигентните устройства, кара хората да свикват с тях и те в крайна сметка придобиват едно фалшиво чувство за сигурност. Нещо по-лошо: човечеството достига до точка, в която човек не може да е функционален в обществото без да ги използва. Бел дава пример със смартфоните и огромните планини от данни, които генерират. Възможно ли е някой да извлече същественото от този огромен обем от данни и да го използва за свои цели? Напълно, уверен е той. И отговорът тук е: чрез инструментите за анализ на големи обеми от данни, които се очакват в бъдеще да стават не само по-добри, но и по-достъпни за всеки.

„Идеята за това как никой не разполага с толкова време вече не е валидна. Машините разполагат с това време и то е евтино. И става все по-евтино с всеки изминал ден“, завършва Бел.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари