fbpx
-9.8 C
София

Откраднаха сорс код на софтуер от банка на Федералния резерв в Ню Йорк

Най-четени

Вестник The New York Times съобщи днес за задържането от ФБР на програмист, обвинен в кражба на програмен код на стойност около $ 9,5 милиона от една от банките на Федералния резерв на САЩ, намираща се в Ню Йорк. Обвиненията срещу него вече са повдигнати от местната прокуратура в Окръжния съд на Ню Йорк.

В подадения в съда обвинителен акт се твърди, че програмистът Бo Чжан, работил по договор с федералната банка, е копирал на външен твърд диск изходния код на софтуера й. От прокуратурата уточняват, че всички права върху присвоения код принадлежат на Министерството на финансите на САЩ.

The New York Times отбелязва, че в момента не е известно дали Чжан е задържан или все още е на свобода. Засега се знае само, че програмистът е копирал кода, възползвайки се от служебното си положение, и го е отнесъл в дома си.

На свой ред програмист твърди, че самият той е написал голяма част от кода за приложенията, като го е копирал, „за да гарантира наличието му, в случай че бъде загубен на работното му място“. Обвинителите признават, че част от кода действително е била написана от въпросния програмист, но той е включвал също и резултатите от труда на други негови колеги.

В документите се казва още, че през месец май миналата година Бо Чжан е бил нает от неназована консултантска компания, която също е работила с Федералния резерв на САЩ и различни търговски банки, и поради това е била пряко заинтересована от получаването на изходния код на откраднатата програма.

Интересно е да се отбележи, че кражбата на кода в Министерството на финансите е била открита едва след като при инвентаризация е била открита липсата да диска, на който Чжан е копирал кода, и който не е счел за нужно да върне.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини