fbpx
-0.5 C
София

Откриха ДНК на динозавър във вкаменелост на 75 милиона години

При това в учудващо запазено състояние.

Най-четени

Учени откриха органичен материал, който е бил съхранен в 75-милионни фосили на динозавър, включително хрущялни клетки, протеини, хромозоми и ДНК.

Палеонтолози от Китайската академия на науките и университета в Северна Каролина публикуваха доклад за National Science Review, в който подробно описват своето откритие, което е намерено във фрагменти на череп на Хипакрозавър.

Това тревопасно животно е живяло през последния период от мезозойската ера – Кредата, и е било открито „сгушено“, което означава, че е било още в ранна възраст, когато е умряло.

Фрагментите съдържат някои запазени хрущялни клетки, които помещават структури, които изглежда са хромозоми. След подробни тестове и сравняване на резултатите с проби от съвременни емулни черепи се оказва, че във фосилите могат да бъдат открити протеинови антитела, често срещани в хрущялите на животните.

Освен това, бяха проведени и ДНК тестове. Оцветяващо вещество, което се свързва с ДНК, се прилага върху клетките на Хипакрозавъра и резултатът е подобен на този, който би се очаквал от съвременните клетки. Това е изненадващо, тъй като настоящото разбиране предполага, че ДНК може да оцелее само за около милион години, а новооткритите фосили датират 75 милиона години.

„Тези нови и вълнуващи резултати допринасят за нарастващите доказателства, че клетките и някои от техните биомолекули могат да съществуват дълго във времето“, казва Alida Bailleul, която е един от водещите автори на статията. „Те предполагат, че ДНК може да се запази за десетки милиони години и се надяваме, че това проучване ще насърчи учените, работещи по древна ДНК, да преминат отвъд текущите граници и да използват нова методология, за да разкрият всички неизвестни молекулярни тайни, които древните тъкани крият в себе си.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини