fbpx
0.3 C
София

Откриха Европейски център за борба с киберпрестъпността

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Днес бе открит новия Европейски център за борба с киберпрестъпността (European Cybercrime Centre, EC3) в щаб-квартирата на Европол в Хага. Органът ще е основният орган на Европейския съюз за борба с киберпрестъпността, защитавайки гражданите и бизнесите на Съюза от опасностите в онлайн пространството.

Според скорошно изследване на Евробарометър, потребителите на Интернет на Стария континент остават загрижени за своята безопасност във виртуалното пространство, като 89% от тях избягват да предоставят лична информация в Интернет, а 74% са на мнение, че опасността от това да станат жертва на онлайн престъпление е нараснала през последната година. Според друго изследване, един милион са хората по целия свят, които стават жертва на престъпление в Интернет всеки ден. Някои проучвания сочат, че годишните загуби причинени от интернет заплахите в световен мащаб се равняват на внушителната сума от 290 милиарда евро.

При откриването на центъра, Трьолс Йортинг, завеждащ EC3 сподели, че бизнесите и гражданите на Европейския съюз се нуждаят от свободно и прозрачно виртуално пространство и ролята на властите е да защитят това пространство, така както правят с реалните пространства.

Смята се, че новият орган е знак за значителна промяна в начина, по който европейските власти се отнасяха към въпросите за онлайн сигурността. Преди всичко, отговорните фактори заявяват, че подходът на EC3 ще е много по-директен и широкообхватен. Той ще подпомага експертния подход и анализа на информация, ще подкрепя разследванията в областта на киберпрестъпността и ще изготвя конкретни предложения към Евросъюза, засягащи сигурността в Интернет, като ще изгражда оперативен и анализаторски капацитет, включващ целия Съюз.

Особен фокус на новия орган ще бъде организираната киберпрестъпност, особено атаките насочени към електронното банкиране и другите финансови измами осъществявани във виртуалното пространство, сексуалното насилие над деца в онлайн пространството и престъпленията насочени към критично важни инфраструктури и информационни системи на Европейския съюз.

От особена важност е фактът, че EC3 ще се старае да обедини усилията на разследващи, прокурори и съдии на страните членки, за да може киберпрестъпленията да бъдат разкривани по-бързо, а виновните да получат ефективни наказания за своите престъпления.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини