fbpx
4.6 C
София

Офис служителите продължават да злоупотребяват с политиките за безопасност

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Технологиите отдавна са част от офиса, като освен предоставяните от компаниите компютърни устройства на техните служители, кошмарна за хората, които се грижат за безопасността на системите на предприятието е и BYOD (Bring Your Own Device) практиката, по силата, на която служителите използват личните си компютърни устройства за служебни цели, излагайки на сериозен риск фирмените данни и мрежи.

Що се отнася обаче до служебните устройства, раздавани на служителите, то повече от една-трета (36%) признават, че ги използват, за да посещават социалните медии, а 34% пазаруват онлайн. Това става ясно от доклад на GFI Software и Opinion Matters. Прибирайки се вкъщи, 42% от анкетираните не се притесняват да играят онлайн игри на служебния лаптоп, а 36% – да търсят нова работа. Едва 16% заявяват, че спазват препоръчителните изисквания за ползване на устройствата, които техния работодател е изготвил при предоставяне им.

„Хората изглежда мислят, че вкъщи те се намират на едно по-безопасно място, където разполагат с повече защита. Те не вършат неща, които са рисковани по отношение на безопасността в офиса. Те рискуват в дома си, а след това занасят това устройство, което е било изложено на риск, обратно в офиса“, обяснява пред SCMagazine Серджио Галиндо, ипълнителен директор на GFI.

Освен това, освен едно-две неща, като повечко канцеларски материали, 35% от анкетираните признават, че при напускане на работа са взели и неща на компанията със себе си, които не е трябвало да вземат. Често това са имейл архиви, копия от секретни документи и други неща от компютърните устройства, които са собственост на техните работодатели, преди да върнат служебния компютър. „Това е наистина голям процент. Резултатът е свидетелство за това, че една-трета от вашите служители биха излезли за последен път през вратите на офиса ви с вашите най-ценни активи“, споделя Галиндо. Според него IT администраторите е нужно да следят интернет трафика на служителите, за да не може да се случи кражба на фирмена информация. Така например, ако хората, които се грижат за управлението на системите регистрират качването на огромни обеми от данни в Интернет, особено към облачни платформи, това ще е знак за наличието на притеснителна активност. Освен това, те е добре да следят и имейл трафика на служителите, който минава през мрежите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини