fbpx
0.6 C
София

Панамските документи: най-голямото изтичане на информация в историята

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Тази неделя, на 3-ти април, Международният консорциум на журналистическите разследвания (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ) публикува конфиденциални служебни документи на панамската компания Mossack Fonseca, които показват сенчестия бизнес и различната собственост на световни политици, монарси, спортисти, премиери. Документите включват копия на паспорти, финансови документи и бизнес-кореспонденцията за около 214 000 офшорни структури.

 

Преди година, неизвестен човек, който предпочита да го наричат Джон Доу (John Doe), се свърза с немското издателство Süddeutsche Zeitung (SZ) и каза, че иска да огласи пред обществото 2,6 TB данни, но при условиe, че остане анонимен. „Животът ми е в опасност. Ще се свързваме само чрез шифрован чат“ – заяви неизвестният.

Още тогава Джон Доу изпрати на журналистите няколко служебни документа на компанията Mossack Fonseca, като за няколко месеца броят на тези документи надхвърли 11,5 милиона. Това е най-голямото изтичане на информация в съвременната история. Да си припомним, че данните на WikiLeaks през 2010 година бяха с обем „едва“ 1,7 GB.

За представените и известни вече като „Панамските документи“ неизвестният не е поискал нищо, освен запазване на анонимността. Той каза още, че „Искам обществото да знае за тези престъпления“.

Mossack Fonseca е юридическа компания с главен офис в Панама, която има офиси по целия свят и нейната основна дейност е финансови консултации на частни лица и организации.

 

Немското издателство SZ помоли за помощ ICIJ. По „Панамските документи“ продължение на 12 месеца са работили над 100 души от 80 различни държави. Електронните данни съдържат PDF документи, фотографии, електронни писма, извадки от базата данни на Mossack Fonseca за периода от 1977 до 2016 година. Проверена е валидността на сканираните паспорти.

Всички данни са индексирани с помощта на софтуера Nuix и бързи компютри. Използвано е оптично разпознаване на сканираните текстове и данните са сортирани по личности, сред които има известни политици, престъпници, мафиоти, спортисти. Търсенето в тази база данни може да става по имената на хората.

ICIJ съобщи, че в „Панамските документи“ има информация за 12 световни лидера, включително за семейството на Си Дзинпин – председателя на КНР,  pрезидента на Русия Владимир Путин, президента на Украина Петро Порошенко, премиера на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон, покойния баща на сегашния премиер на Великобритания Дейвид Камерън и други.

Съставената от специалистите база данни дава възможност да се определи, каква роля е изиграла конкретната личност, източника на постъпилите парични средства, къде са изпращани получените пари и дали дейността е законна. Самите офшорни компании не са нещо незаконно, но в случая „Панамските документи“ показват, че основната цел на Mossack Fonseca е била прикриването на имената на собствениците на огромните финанси и тяхното разпределяне.

 

WikiLeaks организира анкета в Twitter, чрез която пита, дали „Панамските документи“ да бъдат публикувани в свободен вид или публикуването да се остави на журналистите. Към днешен 93% от отговорилите считат, че е най-добре да се създаде портал, подобен на WikiLeaks, който да даде възможност на всеки да търси в базата данни и да може да прочете всички документи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини