9 C
София

Пентагонът изгражда симулатор на кибер войни

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Модел на Интернет, в който Пентагонът може да практикува игри на кибер войни – завършен пълнофункционален софтуер, който наподобява човешко поведение в условия на военни заплахи от различни нива, ще бъде въведен в експлоатация през следващата година.

Компютърната мрежа е наречена National Cyber Range. Тя наподобява архитектурата на Интернет, така че военните плановици да могат да видят ефектите от кибернетичните оръжия, проигравайки сценарии на отбрана и нападение, съобщава агенция Ройтерс.

Cyber Range е планиран от Lockheed Martin и Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory. Първата компания е спечелила финансиране в размер на 30,8 млн. щ. д. от Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), а втората организация – университетската лаборатория – 24,7 млн. щ. д.

Според програмата на проекта, Lockheed и Johns Hopkins вече трябва да са създали прототип на Cyber Range и Advanced Research Projects Agency (DARPA) ще избере единия от тях.

DARPA е издала две версии на проекта – една публична и друга секретна с приложение, съдържащо повече изисквания.

Неотдавна институции от ранга на Международния валутен фонд бяха засегнати от кибер атаки, както и бяха разкрити бъгове в IT системите на АЕЦ, химически заводи и др. съоръжения с критично значение, които биха могли да бъдат използвани от хакери за да причинят тежки щети.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини