fbpx
0.6 C
София

Персоналният компютър навърши 31 години

Най-четени

Трудно е да си представим съвременния живот без удобните и гъвкави устройства, наречени компютри. Въпреки това първият персонален компютър бе представен не чак толкова отдавна – преди 31 години, когато, както впрочем и днес, обикновеният човек не можеше да си позволи закупуването на компютър като инсталираните в изследователските центрове и големите корпорации. Така на 12 август 1981 г. американската компания IBM Corporation промени света с представянето на нов свой продукт – персоналният компютър IBM 5150. Това събитие отбеляза началото на ерата на персоналните компютри.

Макар устройството да се продавало за високата за онова време цена от 1565 долара, благодарение простотата за употреба и сравнително малкия му размер само за една година били продадени повече от 130 000 броя от него. При това в устройството не бил инсталиран твърд диск, а обемът на оперативната памет бил 16 или 64 килобайта. IBM 5150 бил задвижван от процесор Intel 8088 с тактова честота 4,77 мегахерца.

Статистиката сочи, че ако до началото на новото хилядолетие в света са били продали близо 140 милиона персонални компютри, днес техният брой е не по-малко от един милиард. Свикнали сме с компютрите до такава степен, че едва ли някой днес се замисля, че те са променили коренно света. Комуникация, работа, свободно време… и дори любов – без посредничеството на компютъра тези жизненоважни и понякога дори интимни въпроси биха изглеждали по съвсем друг, различен от познатия ни в днешни дни начин. Темповете на развитие на технологиите също биха били значително забавени.

Фактът, че комуникацията с помощта на персоналния компютър за много хора е заменили добрата стара традиционна кореспонденция, не е изненадващ. Днес за да се свържат помежду си, хората се нуждаят от броени секунди, като при това електронното съобщение може да открие своя получател във всяка точка на света. Благодарение на новите комуникационни технологии вероятно са икономисани хиляди тонове хартия. А това от своя страна означава, че са били спасени и милиони дървета. Курсови и дипломни работи, дисертации, бележки, брошури, книги, списания и дори снимки – всичко това в електронна форма може да се използва и обработва с лекота с помощта на компютър.

Компютърното обучение облекчава до голяма степен студенти и ученици, а за някои дори е единственият шанс да получат образование. Става дума за хората с увреждания, за които би било трудно, а понякога и невъзможно, да присъстват на лекции. Тук на помощ идва дистанционното обучение. В допълнение, специализирани програми позволяват изучаването на чужди езици, а електронните библиотеки предоставят възможност на собствениците на персонални компютри да прочетат понякога изключително редки книги, без да излизат от дома си.

В съвременния свят, наситен с информация и събития, са необходими и периоди на почивка. И тук компютърът идва на помощ: да послушате любимата си музика, да изгледате хубав филм или да се разтоварите от стреса с любимата игра – това са само част от възможностите на домашния компютър.

Но най-интересното е, че персоналните компютри днес са не само помощници в бизнеса, а за мнозина са се превърнали и в негова основа. Така например, голяма част от БВП на развитите страни се постига именно благодарение на компютърните технологии и техните производни. Най-сериозните финансови изчисления се извършват чрез компютър, а брокерите сключват своите сделки благодарение на компютърните технологии.

Глобално погледнато, обикновеният силиций и продуктите, произведени от него, дават възможност на много хора да изкарват прехраната си. Тук не може да не споменем и програмистите, които създават своите програмни продукти в съответствие с изискванията на пазара. Съобразявайки се със същите изисквания, производителите на компютърна техника все по-бързо разработват и пускат в продажба нови компоненти и устройства, улесняващи ежедневието и удовлетворяващи всички прищевки на потребителя. Обратната страна на този процес е фактът, че модата и производителността на устройствата се променят ежедневно, а продуктите остаряват едва ли не още при своята поява по рафтовете на магазините.

Компютърът, свързан към интернет, позволява на мнозина да изкарват своята прехрана. Бизнесмените, които се стараят да бъдат в крак със забързаното ежедневие и постоянните промени на пазара, също използват възможностите, които им предоставят компютърните технологии. Пример за това е интернет-рекламата, която все по-уверено набира скорост, а в много страни вече дори е изпреварила своите конкуренти в другите сегменти на рекламния пазар. Рекламата достига в буквалния смисъл на думата до дома и екрана на компютъра на крайния потребител.

Компютърните технологии позволяват на много хора, не само да оцелеят, но и да натрупат значително състояние. Така децата на нашето време, които създадоха най-популярните социални мрежи, блогове и търсачки, вече са милиардери.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини