fbpx
1.8 C
София

Полицията в САЩ използва лицево разпознаване дори за леки престъпления

Най-четени

Повечето големи по население щати в САЩ са приели забрана за използването на технологии с лицево разпознаване от повечето частни корпорации и институции. Някои от тях като Портланд и Орегон забраняват използването на технологии от този вид за всякакви държавни и търговски цели, но останалите разрешават използването им от полицията.

Някои щати като Детройт са въвели компромисна политика, като например позволяват използването на технологии за лицево разпознаване само при разследване на тежки престъпления свързани с насилие, докато полицията в Ню Йорк обаче използва системи с лицево разпознаване, за да идентифицира и извършители на по-леки престъпления като кражби от магазини.

На 9 октомври съдът в Ню Йорк отсъди по дело за кражба въз основа на доказателства, подадени от система разпознаване на лица, но той отбеляза, че законодателите трябва да определят ограничения за начина, по който технологията може да се използва.

Съдията по делото изрази опасения относно свободата на словото, отбелязвайки, че разпознаването на лица може да се използва за идентифициране и проследяване на протестиращи – което направиха, както полицията в Ню Йорк, така и в Маями през август, когато протестите от движението Black Lives Matter бяха смесени с радикализирани групи, които извадиха обществения ред от строя.

Тези въпроси и като цяло опасността от използването на системи за лицево разпознаване предизвикаха широки призиви за регулация, но има дебати между технологичните компании, законодателите и групите за защита на гражданските права, относно това къде всъщност трябва да бъде поставена рамката.

САЩ няма федерални разпоредби за използване на технологиите за лицево разпознаване, като хиляди полицейски управления сами избират къде да стоят границите по отношение на използването на технологията. Активистите казват, че това е сериозен проблем за гражданските свободи. Докато някои членове на Конгреса предлагат безсрочна национална забрана за използване на системи с лицево разпознаване от полицията, други законопроекти предполагат, че този инструмент за разследване и разкриване на престъпления трябва да бъде наличен за изпълнителната власт, но само след разрешение със заповед и ограничаване на намесата на частните компании.

Полицията на САЩ често представя технологиите за разпознаване на лица като необходим инструмент за решаване на някои от най-тежките и обществено опасни престъпления, като терористични атаки, масови нападения и насилие, но изследователите са установили, че технологията се използва и за далеч по-леки и не толкова противообществени престъпления.

В скорошно съдебно производство, полицията на Ню Йорк отбеляза, че през последните три години системи за лицево разпознаване са използвани по 22 000 дела само в района.

„Въпреки че NYPD твърди, че лицевото разпознаване се използва само разкриване на тежки престъпления, цифрите разказват различна история“, каза Алберт Фокс Кан, изпълнителен директор на Проекта за технологичен надзор. „Тъй като лицевото разпознаване непрекъснато набира популярност, то се използва рутинно за разкриване на всякакви престъпления – от кражби от магазини до рисуване на графити.“

Помолен за допълнителен коментар по разкритието, говорител на NYPD посочи статия от полицейския комисар Джеймс О’Нийл от 2019 г. озаглавена „Как лицевото разпознаване прави града по-безопасен“. В статията, О’Нийл говори за това как лицевото разпознаване много често е от изключителна полза за разкриване на извършители на убийства, грабежи и изнасилвания, но не разкрива колко често се използва за престъпления от по-битов характер.

Политиката на отдела за лицево разпознаване към полицията в Ню Йорк, приета през март тази година, позволява технологията да се използва за всяко престъпление, което полицията разследва, независимо от неговата тежест и характер. Без никакви ограничения, полицията използва по-често технологията за дребни кражби и рисуване на графити, отколкото за наистина опасни престъпления, казват защитници на поверителността.

Преди Amazon да въведе мораториум върху полицейския софтуер за лицево разпознаване Rekogmination, системата беше използвана за разкриване на случай на кражба в Орегон през 2018 г. Този факт не е отбелязан в маркетинговия материал на Amazon, в който се обяснява как технологията е незаменима при разследване на отвличания и трафик на хора.

Лицево разпознаване без ограничения

Преди Детройт да приеме политиката си за използване на системи с лицево разпознаване само при тежки случаи, технологията доведе до незаконните арести на поне двама чернокожи мъже в града – и двамата фалшиво обвинени, че са замесени в кражба. Единият случай е на Робърт Уилямс, който бива арестуван през януари и обвинен в кражба на часовници на стойност около 3800 щатски долара, след като лицевото разпознаване на Детройт намира за съвпадащи кадри от престъплението със снимката на шофьорската му книжка. През май 2019 г. същата програма за лицево разпознаване погрешно набеждава Майкъл Оливър по случай на кражба. Много защитници на гражданските права още тогава обвиниха разработчиците на софтуера и използващите го органи в расизъм и расова предубеденост, като от компанията – разработчик по неофициални данни са признали, че софтуерът им има проблем с разпознаването на лица на чернокожите американци, където допуска значително повече грешки, отколкото при белите, но това не е в резултат на расова сегрегация, а в инженерно несъвършенство.

Намалената точност при някои раси и етноси при софтуерите за разпознаване на лица е известна отдавна, като изследователите установяват, че изкуственият интелект има най-ниски нива на точност на съвпаденията при чернокожите жени, последвани от чернокожите мъже.

Когато системи за лицево разпознаване с изкуствен интелект се използват без ограничения от полицейските управление, то по този начин се увеличават шансовете за грешки и бива заплашена неприкосновеността на личния живот на гражданите, казва Андрю Гатри Фъргюсън, автор на The Rise of Big Data Policing и професор по право в Университета на окръг Колумбия.

„Лицевото разпознаване никога не трябва да се използва за престъпления от хулигански или битов характер, които не могат да бъдат класифицирани като углавни или обществено опасни. Технологиите от този тип могат да унищожат неприкосновеността на личния живот, и именно затова трябва да се използват умерено и под строг контрол.“

Без никакви ограничения, полицията може да използва системи за лицево разпознаване изцяло по свое усмотрение, а в много случаи арестуваните лица дори не разбират на база на какви доказателства са били задържани.

Така например Робърт Уилямс, за когото разказваме по-горе, също казва, че не е знаел, че полицията в Детройт използва системи за лицево разпознаване. Всъщност той така и не разбира това първоначално, а фактът му става известен, едва когато следователят го споменава в подробностите по време на разпита. Адвокатите, представляващи протестиращите в Маями, също казват, че не са знаели, че полицията е използвала разпознаване на лица при арестите им, според доклад на NBC в Маями. Полицията използва софтуер за разпознаване на лица по дело за търговия с наркотици във Флорида, при което продадена стока е била на стойност 50 долара през 2016 г., но не споменава използването на технологията в доклада от ареста. В повечето случаи се получава така, че арестантите дори не биват запознати с най-съществените уличаващи ги доказателства, с които разполага полицията, което само по себе си представлява нарушаване на една от основните човешки права.

И не на последно място остава фактът, че системите за лицево разпознаване все още допускат значителни грешки и имат висок коефициент на неточност, който както става ясно преобладава най-вече при определени расови групи. Това означава, че потенциала за неправомерни арести се покачва драстично.

На заседание на Общинския съвет през юни шефът на полицията в Детройт Джейс Крейг заяви, че софтуерът за разпознава погрешно  лицата на хората в 96% от случаите, когато няма човешка регулация. Към 12 октомври 2020 г. полицейските органи в САЩ са използвали лицево разпознаване за 97% от разследванията си според информацията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини