fbpx
4.6 C
София

Полша първа в Евросъюза започва изграждането на малки модулни ядрени реактори

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Две полски компании сключиха два отделни договора с чуждестранни производители на компактни модулни атомни реактори, които за първи път в Европейския съюз ще се използват за изграждане на малки АЕЦ. По този начин Полша става пионер на новата атомна енергетика в Европа, като официално заяви, че първият SMR реактор ще започне да подава електрическа енергия през 2029 година.

Към днешен ден Полша разчита Преди всичко на своите въглищни електроцентрали. Поетият от ЕС курс на декарбонизация изисква възможно най-бързото затваряне на въглищните електроцентрали, а ако това не бъде изпълнено, Еврокомисията ще налага изключително големи глоби за всяка държава, която не спази тази европейска директива. Изходът от тази ситуация може да бъде в преоборудването на въглищните електроцентрали за производство на електрическа енергия с помощта на компактни модулни АЕЦ. В една стандартна въглищна електроцентрала могат да бъдат инсталирани от 4 до 12 модула от подобен тип, като работата може да продължи в една разгърната инфраструктура. Всичко може да се управлява от същия персонал, който трябва да премине кратък и несложен курс.

Днес малките модулни атомни реактори се разработват като буфер за системите на възобновяемата енергетика, понеже дават възможност за гъвкаво регулиране на мощността в широк диапазон. Едната полска компания е сключила договор с японски производител на подобни модули, а другата – с американски. В договора се казва, че чуждестранните компании не само трябва да изградят тези компактни реактори, но и редовно да ги снабдяват с гориво и необходимите суровини.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
who
who
2 месеца

Браво на поляците, добър ход!

БегиМани
БегиМани
2 месеца

Две полски компании изключиха два отделни договора с чуждестранни производители

Как ги изключиха – ON/OFF?!?!
Не се ли усещате колко сте смешни, като не си четете това което сте написали?!

Нови ревюта

Подобни новини