Потребителите на Dropbox са изплашени от нова AI-функция, която споделя данни с OpenAI – активирана е по подразбиране

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитров
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 15000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Вчера в социалните мрежи се разпространи информация, че Dropbox има нова експериментална функция за търсене, базирана на алгоритми с изкуствен интелект, която е активирана по подразбиране и включва изпращане на данни към OpenAI. Администрацията на Dropbox увери потребителите, че данните се прехвърлят само когато функцията се използва активно, а самите данни не се използват за обучение на AI и се изтриват в рамките на 30 дни.

Dropbox дава на потребителите гаранции за поверителност на информацията, но функцията, активирана по подразбиране, която включва прехвърляне на данни към трети страни, разстрои потребителите на облачното хранилище. Главният изпълнителен директор на Dropbox Дрю Хюстън трябваше да се намеси, обяснявайки в социалната медия X: „Превключвателят за страничен AI в менюто “Настройки“ разрешава или забранява достъпа до възможностите и функциите на DBX AI. Нито тази, нито която и да е друга настройка автоматично или пасивно изпраща каквито и да било потребителски данни от Dropbox към услуги на странични AI“.

Според официалната версия, новият пункт в настройките е достъпен само за участниците в програмата за алфа-тестване на функциите Dropbox AI, включително диалоговия интерфейс с AI-бота, който може да отправя заявки към отделни файлове. За да работи функцията, AI-моделите като GPT-4 се нуждаят от достъп до файлове. Представителят на Dropbox каза на Ars Technica, че функцията е активирана по подразбиране само за запознаване на потребителите на платформата с новите функции. И когато се опитате да използвате тези функции, ще се покаже предупреждение за изпращане на данните към трети страни.

Единственият доставчик на AI-функционалност за Dropbox е OpenAI. Компанията подчертава, че само съдържанието, пряко свързано със заявката на потребителя и необходимото за изготвяне на AI описание или обобщение на данните, се изпраща до ресурсите на партньора и в рамките на 30 дни тези материали се изтриват от сървърите на OpenAI. Достъпът на страничен AI може да бъде деактивиран в настройките на вашия профил — съответната опция е достъпна за влезлите в Dropbox потребители.

АбонаментВсичко важно от света на технологиите, директно в пощата ти.

С абонирането приемате нашите Условия и Политика за поверителност. Може да се отпишете с един клик по всяко време.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iPhone, Huawei, Google Chrome, Microsoft Edge и Opera!

1 Коментар
стари
нови оценка

Нови ревюта

Подобни новини