3.2 C
София

Потребители на LastPass се оглеждат за алтернативи на услугата

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Едва вчера ви съобщихме, че LogMeIn, доставчици на популярни решения за инструменти за осъществяване на отдалечен достъп, придобиха LastPass, автори на известния мениджър на пароли. Вече два дни може да се види паника на страниците на много сайтове и форуми, в които хората, използващи популярния софтуер за управление на пароли коментират сделката и бъдещето на LastPass, както и това на собствените си данни.

LastPass е една от най-предпочитаните услуги за управление на пароли и лична информация, като услугата има (по думите на самата компания) милиони потребители, ползващи безплатната или платената версия на продукта. Леснотата на използване и безпроблемна интеграция в браузъра и гъвкава синхронизация на данните през набор от устройства, правят от софтуера един от най-предпочитаните на един пазар, в който има достатъчно много конкуренция. Освен това, компанията може да се похвали с предоставянето на сигурен продукт, който не влиза често на страниците на медиите, като жертва на пробиви. Всъщност, такъв се случи това лято. Фактът, че атакуващата страна не е достигнала до пароли, а само до допълнително обезопасени (тройно осолени) хешови стойности на данните, а не са били с ниска защита, не позволи масово компрометиране на данните на потребителите. Това и беше причината, много хора да поздравяват администриращите услугата, вместо да изливат гнева си към тях.

Не беше такава реакцията тази седмица, обаче. По страниците на форума на LastPass и други страници, потребителите на услугата изразяват разочарованието си от анонса на сделката с LogMeIn, молят компанията да преосмисли решението си (нещо, което едва ли ще стане), търсят алтернативи. Някои хора, коментиращи на страниците на форума на услугата, в Reddit, Neogaf, ArsTechnica и в други сайтове, изглежда просто се страхуват от самата промяна, други са недоволни от практиките на LogMeIn по отношение на обезопасяването на потребителските данни и са убедени, че сделката не е за добро, а трети се опасяват, че LogMeIn ще направи от LastPass скъпо струваща услуга. Други просто питат за алтернатива.  

„Сърцето ми подскочи, когато чух новината. LogMeIn изхвърлиха потребителите си на безплатната си услуга миналата година и им казаха да си закупят абонамент. По-голяма част от тези хора осигуряваха безплатна поддръжка на приятели и роднини. Хората във форумите на LogMeIn се разбунтуваха и започнаха масово да напускат. Няма да се учудя тези бивши потребители на LogMeIn да започват да заменят LastPass с друг продукт. Особено, ако те са потребители на безплатния вариант. Паролите не са нещо, което искаш да бъде държано в плен„, пише един от коментиращите под статията, анонсираща сделката в Ars.

Един от многото сходни коментари във форума на LastPass гласи:

LastPass ИМАШЕ страхотна репутация. А сега, с LogMeIn на борда, пътуването свърши. Ще прекарам уикенда в търсене на алтернатива. Веднъж, когато я открия, ще започна с миграцията на всичките си клиенти от вашата услуга. Радвайте се на парите си. Надявам се, че ще ви държат щастливи, докато гледате залеза на нещо, което беше някога страхотна идея!“. Както се казва в такива случаи: „Честито на печелившите“, В случая – конкуренцията на LastPass.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини