Много дългогодишно активни потребители на Instagram споделиха една обща загриженост в момента: че новият филтър за чувствително съдържание на социалната мрежа блокира техните публикации. В публикации както в емисията, така и в историите, притежателите на акаунти предупреждават техните последователи, че алгоритмите на социалната мрежа ограничават обхвата на публикациите им, като уточнява, че техните последователи трябва ръчно да деактивират филтъра за чувствително съдържание, за да бъдат сигурни, че ще виждат публикациите на своите идоли.

„През последните 24 часа проведох много разговори с художници и други творци, които са невероятно разочаровани от цензурирането на работата им“, пише Филип Майнер, художник и създател на хоби списанието Natural Pursuit, в публикация. „И обратното, хората са разочаровани, че не могат да открият съдържанието, което искат да видят“.

По-ранна публикация на Майнер, в която той алармира за възникващите проблеми от новата система за филтриране на чувствителното съдържание, е достигнала до над 700 000 души и е била споделена 192 000 пъти , става ясно от The Verge. Хора от всякакви общности, включително от света на изкуството, художници, татуисти и индустрията на канабис са подкрепили неговата публикация, споделяйки подобни опасения, както става ясно от думите на самия Майнер.

Страница на компанията за кобури за оръжия отправя подобно предупреждение към последователите си, казвайки, че съдържанието, в чиито описания са включени думи като „оръжия“ или „капитализъм“ може да бъде скрито и определено от алгоритмите като чувствително.

Филтърът за чувствително съдържание на Instagram, който беше въведен във вторник тази седмица, позволява на хората да задават ограничения относно това колко потенциално чувствително съдържание биха искали да видят в своята начална страница. Предполага се, че филтрирането на съдържание, което показва кадри от самонараняване и други подобни тежки сцени, е цензурирано по подразбиране.

Но от социалната мрежа казват, че създателите на съдържание не трябва да се притесняват. Приложението по принцип ограничава чувствителното съдържание, което хората могат да видят, като новата настройка по подразбиране запазва същото ниво на чувствителност на съдържанието, което се прилагаше до момента. С опциите, които бяха въведени във вторник обаче, хората вече могат или да ограничат допълнително чувствителното съдържание, или да позволяват да виждат повече от него.

Представител на социалната мрежа каза пред популярния технологичен портал The Verge, че някои потребители дори могат да се радват на бум в популярността на съдържанието им поради новите промени, ако хората изберат да разрешат да виждат по-чувствително съдържание в своята начална страница. Промяната няма да окаже влияние върху съдържанието, което потребителите виждат в своята начална страница или историите, според представителя на социалната мрежа, който допълва, че на потребителите ще продължат да бъдат показвани публикации от хората, които следват.

Чувствителното съдържание е дефинирано в Instagram от нейните насоки и препоръки към съдържанието, като тези политики се отнасят само до съдържанието, което се препоръчва на места като Explore и IGTV Discover. Съдържанието, което се счита за чувствително, все още е разрешено в приложението, за разлика от съдържанието, което нарушава насоките на общността, но социалната мрежа го показва по-рядко, особено за потребители, които са задали най-високата граница за чувствителност.

Представителят на компанията не даде допълнителни подробности за това колко чувствително съдържание могат потребителите да очакват да видят в своята начална страница при различните настройки.

Майнер обаче посочва, че независимо от филтъра, по-големият проблем е събирането на цялото чувствително съдържание под една широка фраза. Така например в неговото творчество често се изобразява голота, която ако е сексуално явна или внушителна, се определя като чувствително съдържание в социалната мрежа. Същото би могло да се каже за съдържанието, свързано с фармацевтични продукти, тютюневи изделия и всякакъв друг тип съдържание, което алгоритмите на социалната мрежа могат да определят като по-чувствително от обичайното.

„Всъщност има толкова много неща, които попадат под чадъра на чувствителното съдържание, така че е много трудно потребителите да успеят да приспособят своето потребителско изживяване в социалната мрежа само чрез една настройка относно нивото на чувствителност на съдържанието, което искат да виждат“, казва той.

Instagram очевидно се опитва да даде на потребителите си по-голям контрол, но на този етап нейните понятия за чувствително съдържание остават твърде разширени, неконкретни и на практика не носят ползи на самите потребители, поне според мнението на Майнер. Освен това за потребителите не става достатъчно ясно, дали ако изключат филтрите за чувствително съдържание от настройките на приложението, изведнъж ще започнат да виждат изключително много публикации, в които се изобразяват голота, насилие или реклами на фармацевтични продукти или продукти за отслабване – тоест дали най-ниското ниво на контрол на чувствителното съдържание в настройките на приложението означава пълно разрешаване на всякакъв тип съдържание, което е налично в платформата, или все пак остава някакво ниво на цензура и деликатност по отношение на това, което потребителят вижда. Въпреки че в крайна сметка голяма част от Instagram няма да се промени с тази нова настройка, повдигането на загриженост около регулациите на съдържанието от приложението е важна тема, която трябва да бъде комуникирана.

От друга страна, някои потребители имат известни опасения относно алгоритмите на социалната мрежа, които определят нивото на чувствителност на съдържанието.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари