fbpx
11.7 C
София

Почти всички известни здравни приложения събират много потребителски данни

Най-четени

Анализ на над 20 000 здравни приложения в Google Play Store разкрива, че повечето от тях събират и проследяват значително количество потребителски данни.

Изследването, публикувано в British Medical Journal, има за цел да изследва два типа данни, които мобилните здравни приложения събират, за да оценят рисковете за поверителността. Някои от приложенията в проучването, включително инструменти за проверка на симптомите, подпомагане на уелнес начина на живот, следене на пулса, сърдечния ритъм и други здравни дейности, изискват потребителите да разкриват чувствителна здравна информация.

Докладът установява, че девет от десет мобилни здравни приложения събират и проследяват потребителски данни, като над една четвърт (28%) от тях не спазват условията на услугата Google Play Store, защото не изброяват събираните данни.

Мохамад Икрам, съавтор на изследването и преподавател в Центъра по киберсигурност на университета Macquarie, каза пред The Guardian, че 88% от приложенията използват „проследяващи идентификатори и бисквитки за проследяване на потребителските дейности на мобилни устройства, а някои от тези приложения използват проследяване на данните на потребителите от различни платформи.“

Нарушения на поверителността

Изследването разкрива, че около две трети от приложенията са събирали идентификатори с цел показване на таргетирана реклама, една трета са събирали имейл адресите на потребителите, а около една четвърт дори са идентифицирали клетката на мобилния оператор, към която е свързано потребителското устройство, което дава изключително точна информация за местоположението на потребителя.

Икрам добави, че някои от тези подробности се използват за проследяване и профилиране и всъщност се събират от трети страни като рекламодатели.

Наричайки го „форма за извличане на данни“, Икрам каза, че събирането на данни се извършва без съгласието на потребителя и понякога е изрично упоменато, но много случаи става на заден фон, имплицитно.

Представител на Google информира The Guardian, че компанията преглежда доклада и ще предприеме действия, ако някои приложения са в нарушени с правилата на магазина Play Store.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини