fbpx
12.8 C
София

По-характерните особености на бойното отровно вещество „Новичок“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

През изтеклите няколко седмици медиите активно коментират появата на Новичок, като западните медии са уверени, че руският опозиционният политик, юрист и обществен активист Алексей Навални е отровен именно с това бойно отровно вещество. Русия отрече да има нещо общо с това, но ако бъде доказано, че има някаква връзка, политическите последствия ще са ужасни. Но какво всъщност е бойното отровно вещество Новичок от гледна точка на науката и какви последствия за човешкия организъм може да има неговото използване?

Какво всъщност е Новичок?

Новичок не е само едно вещество, а цяла фамилия от фосфорорганични отровни вещества с нервно-паралитично въздействие. Те са класифицирани като химическо бойно оръжие от трето поколение, което е разработено от СССР през 70-те години на миналия век. Според наличната към днешен ден информация, бойните отровни вещества Новичок са разработени от научна група, ръководена от Пьотр Петрович Кирпичев във филиал на ГСНИИОХТ (Държавен съюзен научно-изследователски институт по органична химия), известен още и като химическия НИИ.

Структурната формула на Novichok A-242

Фамилията Новичок включва над сто приличащи си химични съединения, от които за най-перспективно е счетен образецът А-232, което на запад е известно като Novichok-5. Именно това вещество най-често се асоциира с думата ‘Новичок‘. С това вещество се е отровил през 1987 година съветският химик Андрей Железняков при извършване на опити в химичната лаборатория. Той оживял, но цели десет дни е бил в кома. Но въздействието на тази отрова върху организма продължило – той развива хронично отслабване силата на ръцете, хепатит, цироза, епилепсия. Умира през 1993 година.

Новичок се счита за многократно по-смъртоносно вещество от газът VX, създаден през 1950-те години във Великобритания.

Как въздействат нервно-паралитичните вещества?

VX е инхибитор на ацетилхолинестеразата и действа чрез блокиране на функцията на ацетилхолинестеразата (AChE). Ацетилхолинестеразата в нашия организъм служи за това, за да не може в пространството между моторния неврон и мускулната клетка да се натрупва невротрансмитера ацетилхолин. Той предава нарежданията, идващи от нервната система и стимулира съкращаването на мускулите. За да не могат мускулите да се съкращават непрестанно, организмът разлага ацетилхолина с помощта именно на AChE. Бойното отровно вещество блокира работата на ацетилхолинестеразата (AChE).

В резултат  от нарушенията в работата на тази вградена в нашите организми функционалност, възникват редица изключително опасни симптоми – от конвулсии до парализа на дихателната система. При вдишалият VX газ човек например, през първите две минути се наблюдава силно свиване на зениците, на третата минута човекът започва обилно да се поти и да отделя много слюнка, след петата минута започва конвулсии, паралич и неконтролируеми спазми. Смъртта настъпва приблизително след 10 минути. При контакт само с кожата, същите симптоми се проявяват, но по-бавно – в продължение на няколко часа, като парализата също настъпва по-късно.

Компютърен модел на VX газа

VX се счита за причина за ужасната смърт на брата на севрнокорейския лидер Ким Чен Ун през месец февруари 2017 година в летището на Куала Лумпур. На лицето на Ким Чен Нам е хвърлена кърпичка, напоена с отрова. Той умира по пътя към болницата.

Първата жертва на VX е японец. Той е счетен за предател на сектата ‘Аум Синрикьо“, която стана печално известна със своя терористичен акт с използване на бойното отровно вещество зарин в токийското метро. През месец декември 1994 година вратът на жертвата е напръскан с течен VX. Той пробягал около 100 метра, след което паднал, а след 10 дни починал в болницата, без да дойде в съзнание,

Но подобно отравяне може да се получи и в обикновени условия при невнимателно боравене с фосфороорганични пестициди, предназначени за борба с насекомите и другите подобни вредители.

Кога се заговори за Новичок?

За първи за Новичок масово се заговори през 2018 година след отравянето на Сергей (баща) и Юлия (дъщеря) Скрипал. Сергей е бивш служител на Главното разузнавателно управление на Русия. Те бяха отровени в британския Солсбъри с помощта на нервно-паралитично вещество, след което бяха приети в болница в безсъзнателно състояние. В същата болница бе приет и полицейският служител, който е направил оглед на дома на Скрипал.

След 4 март и двамата в продължение на няколко седмици са били в кома. Юлия Скрипал идва в съзнание на 29 март и и на 10 април е изписана от болницата, Сергей Скрипал е изписан чак на 18 май.

Юлия и Сергей Скрипал

Но този случай не минава без жертви от опасния Новичок. В друг град, на 11 километра от Солсбъри на почивка отиват двойка британци. Те пипват заразен с Новичок предмет, като се предполага, че това е флаконът, с който е пръскано веществото. Жената умира.

Британските правоохранителни органи счетоха за виновни двама руски граждани, представили се като Александър Петров и Руслан Боширов. Те от ефира на руската телевизия заявиха, че наистина са посещавали Солсбъри, но като туристи и нямат никакво отношение към отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

Откъде се появи информацията за Новичок?

Информация за това семейство химическо оръжие стана известна благодарение на Уил Мирзаянов (Vil Mirzayanov), който 26 години е работил в ГСНИИОХТ. В този институт са се разработвали бойните отровни вещества Новичок. Мирзаянов е бил началник на отдела за противодействие на чуждестранното технологично разузнаване.

След разпадането на Съветския Съюз започва масирано разоръжаване и унищожаване на запасите от химическо оръжие. През 1992 година Мирзаянов заедно с учения Лев Фьодоров публикуват във вестник ‘Московские новости. статията ‘Отравянето на политика’. В тази статия те обвиняват властта в нарушение на Конвекцията за забрана на химическото оръжие, която по това време трябва да бъде ратифицирана. Според тези учени, Русия се е заела с разработването на ново химическо бойно отровно вещество на базата на Новичок и възнамерява да скрие това от обществеността.

‘В Държавния съюзен НИИ по органична химия и технологии (ГСНИИОХТ) бе създадено ново ОВ. По своето коварство (бойни характеристики) то значително превъзхожда известния VX, пораженията от който са на практика неизлечими. Във всички случаи хората, попаднали под въздействието на това отровно вещество, така и си остават нетрудоспособни инвалиди. Но на базата на именно това ОВ бе разработено собствено бинарно оръжие’.

Авторите на тази статия твърдят, че след като Борис Елцин потвърждава одобрението си за американско-руското споразумение за спиране производството на химически оръжия, през първото тримесечие на 1992 година са направени неговите първи полеви изпитания.

Малко след това Мирзаянов е обвинен в разгласяване на държавна тайна, арестуван, след това освободен без право да напуска града, след година отново задържан и след това пак освободен. През месец март 1994 година неговото дело е прекратено понеже съдът счита, че липсва престъпление. След година ученият емигрира в САЩ и през 2008-ма пише мемоарите си, в които има доста подробна информация за Новичок и за формулата на тази фамилия отровни вещества.

Какви са последствията след отравянето с Новичок?

Химикът Зоран Радич от Калифорнийския университет състави компютърен модел на Новичок A-232 по формулите от мемоарите на Мирзаян. Той стига до извода, че A-232 поразява не само ацетилхолинестеразата, но и други ферменти. Според тези изследвания, тежки симптоми на отравяне могат да възникнат в организма на човека след месеци и дори години след контакта с веществото.

Семейство Скрипал, атакувано с Новичок, се възстановява в продължение на дълъг период от време и след това няколко месеца остават под меддицинско наблюдение, Към днешен ден нищо не е известно за състоянието на тяхното здраве. Предполага се, че британските специални служби са им подменили личностите и са ги изпратили в Нова Зеландия. The Telegraph преди време съобщи, че външният им вид е променен, а Сергей Скрипал е отслабнал много.

Алексей Навални бе отровен на 20 август тази година. В болницата в Омск той бе поставен под въздействието на апаратура за изкуствено дишане Опозиционерът бе транспортиран до една от болниците на Берлин, където излезе от кома на 7 септември, В началото той не можеше да говори, не виждаше добре, едва ходи и не може да си налее вода в чашата. Сега състоянието на Навални се подобрява, но не може да се каже какви ще бъдат последствията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини