fbpx
9.9 C
София

Правото на ремонт: ЕС задължи производителите на битова техника да доставят резервни части в продължение на 10 години

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

От 2021 година производителите на битова техника ще бъдат задължени да осигурят дългосрочната работа на предлаганите от тях устройства. От 2021 година влизат в сила нови правила, според които всеки производител е длъжен да осигури наличието на резервни части за своята техника до 10 години след продажбата.

Новите правила важат за пералните машини, хладилниците, съдомиялните машини, осветителни тела и други. Тези правила са приети след многобройните жалби на притежатели на битова техника, на които устройството се е повредило точно след изтичането на гаранционния срок или малко по-късно. Поврежда се например термостатът на хладилника, показан на снимката по-долу. Когато хладилникът се занесе в сервиза, там казват, че този компонент повече не се произвежда и не се доставя. Въпросният термостат лесно би могъл да се замени самостоятелно, но го няма на пазара.

Производителите на тази техника по всякакъв начин отстояват монополното си положение на пазара, както и на ремонта на своята техника. А ако погледнем пазара за електронни устройства, то там ситуацията стига до абсурд. Така например, в най-новия iPhone 11 е вградена система за разпознаване на неоригиналните дисплеи.

В крайна сметка собственикът на тази техника е принуден да си купи ново устройство, а старото да изхвърли, въпреки че всичко останало в него работи и то би могло да се използва още дълго време. Това е твърде нерационално използване на ресурсите: купувачът харчи излишни пари и купува едно и също устройство няколко пъти, производителят изразходва материални ресурси и замърсява околната среда, като произвежда ненужна техника, която съвсем скоро ще трябва да се утилизира.

Новите правила имат за цел да подобрят ситуацията и да решат този проблем. Всички производители ще бъдат длъжни в продължение на 10 години да доставят в магазините и сервизите всички резервни части, а не да снабдяват само своите фирмени сервизни центрове.

Освен това ЕС преразглежда рейтинга за енергийна ефективност на техниката, понеже днес 55% от автоматичните перални машини се продават с максималния рейтинг А+++.

Правото на ремонт

В Европа и САЩ набира сили движението „Право на ремонт“. Неговите активисти заявяват, че представянето на обмисляния в момента нов тип гаранции съвсем не е достатъчно. Според тези гаранционни условия собственикът на подобна техника също не получава право да купи нов компонент и да замени повредения в домашни условия. В идеалния случай производителят трябва да представи техническите характеристики на всеки компонент и да разреши неговото производство и на други компании, както и да допусне продажбата на тези компоненти на пазара.

Производителите са категорично против. Те настояват, че свободната продажба на резервни части „повдига сериозни въпроси относно рисковете и отговорностите“. Ето защо, ограничаването на възможността за самостоятелен ремонт е „в интересите на потребителите“.

Така например, в сайта за техническа поддръжка на Apple се обяснява защо в iPhone 11 е вградена система за разпознаване на неоригиналните дисплеи:

„Дисплеят на iPhone е разработен съвместно с операционната система iOS с цел осигуряване на максимално бързодействие и качество. Неоригиналният дисплей може да предизвика проблеми със съвместимостта и производителността. Възможно е да възникнат сериозни проблеми след обновяване на iOS, включващо ъпдейт и за дисплея“.

Виждаме, че при поставянето на неоригинален дисплей наистина могат да възникнат някакви проблеми. Едни виждат във всичко това грижа за потребителите, а други – още един начин Apple да защити своята затворена екосистема.

Съобщението за неоригинален дисплей не оказва влияние на функционалността на iPhone за разлика от 2016 година, когато Apple повреждаше айфоните с неоригинален дисплей и TouchID сензор. Веднага след обновяването на iOS, в iPhone с неоригинален дисплей излизаше „Грешка 53“ и телефонът се превръщаше в тухла.

Така или иначе, тази компания нарочно и съзнателно усложнява ремонта на своята техника, включително и на своите лаптопи и таблети. За да се затрудни самостоятелни ремонт, компанията използва нестандартни компоненти, уникални винтове, болтове и инструменти, залепя акумулаторната батерия към корпуса със специално лепило, което се използва и за залепянето на стъклените панели на небостъргачите.

Apple генерира сериозни печалби и от услугата AppleCare+, която също пази затворената система на компанията. Смяната на пукнато стъкло на iPhone във фирмения център на Apple струва $329, замяната на акумулаторната батерия – $69 и т.н.

Независимите специалисти все пак се опитват да ремонтират техниката на Apple. Така например в лаптопа на компанията е възможно да се смени един резистор с цена под един долар. Но във фирмения център на Apple вместо този ремонт предлагат единствено смяната на дънната платка, като услугата струва $750.

 


Остава да се надяваме, че „правото на ремонт“ няма да остане валидно само за битовата техника, но и за компютърните устройства. Напълно е възможно в близко бъдеще производителите дори да бъдат наказвани за използването на планирано остаряване на своите устройства – тоест създаването на стоки с кратък технологичен живот колкото трае гаранцията, с цел потребителите да бъдат принудени, може би по-точно е да се каже изнудени, да правят повторни покупки – нещо, което към днешен ден е на практика стандарт. Редица изследвания показват, че силно е намалял срокът на използване на битовите устройства. С годините тази техника е станала по-евтина, но и съвсем крехка – вече никой не проектира битова техника, която може да се използва в продължение на десетилетия. Да се надяваме, че новите правила на Европейския съюз поне частично ще оправят тази ситуация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини