fbpx
0.3 C
София

Представиха нов метод за генериране на 3D изображения от 2D, който е 15 хиляди пъти по-бърз

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В компютърната графика създаването на 3D сцени от двумерно изображения изисква пресмятането на траекториите на хиляди и дори милиони трасиращи лъчи, които подобно на лазер, излизат от камерата и попадат в пикселите на изображението. Това е един дълъг процес, който изисква много ресурси.

Международен екип от учени създаде съвсем друг подход, който се базира на мрежи със светлинно поле (LFN), при които за реконструиране на светлинното поле е достатъчен само един поглед върху изображенията. По този начин става възможно да се изгражда триизмерната сцена в реално време.

LFN постепенно се учи да представя светлинното поле на 3D сцената, а след това директно отбелязва положението на всеки лъч на камерата в самото поле. Методът използва характерните свойства на светлинните полета, даващи възможност за рендиране на лъча след осъществяването на само една единствена оценка. По този начин се икономисва много време.

Новата система класифицира всеки въображаем лъч от камерата използвайки координатите на Plücker – тоест правите линии в триизмерното пространство, които са представени чрез своето направление и дължина от началната точка.  Създаването на светлинните полета на няколко несложни 2D сцени става с честота 500 кадъра в секунда, което е с около 15 хиляди пъти по-бързо от другите използвани към днешен ден методи. 3D обектите, изградени по този начин изглеждат по-детайлни. И още, LFN изисква по-малко буферна памет – около 1,6 MB, докато при другите методи изискват 146 MB.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини